Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Adżika z pomidorami

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Przetwory z pomidorów i papryki. Oprócz tradycyjnych przecierów i marynat proponujemy nowe odcienie czerwonego. Na przykład adżika (to kaukazka odmiana pasty warzywnej) z pomidorów i papryki.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 500 g marchwi,
  • 500 g jabłek,
  • 500 g papryki,
  • 500 g cebuli,
  • 5 główek czosnku,
  • 7 ostrych papryczek chilli,
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:
Podstawą tej wersji adżiki są pomidory. Wstępną fazę przygotowanie stanowi duszenie wszystkich składników razem. Warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę, zostawiamy jednak skórkę na pomidorach i jabłkach. Całość wrzucamy do dużego garnka, dodając posiekane papryczki chilli i czosnek. Dusimy przez 3 godziny z dodatkiem cukru i soli. Pod koniec dodajemy olej. Studzimy i miksujemy. Jeszcze raz mocno podgrzewamy i przekładamy do wyparzonych słoików.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski