Składniki:
- 3 kg pomidorów,
- 500 g marchwi,
- 500 g jabłek,
- 500 g papryki,
- 500 g cebuli,
- 5 główek czosnku,
- 7 ostrych papryczek chilli,
- pół szklanki oleju
- pół szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Podstawą tej wersji adżiki są pomidory. Wstępną fazę przygotowanie stanowi duszenie wszystkich składników razem. Warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę, zostawiamy jednak skórkę na pomidorach i jabłkach. Całość wrzucamy do dużego garnka, dodając posiekane papryczki chilli i czosnek. Dusimy przez 3 godziny z dodatkiem cukru i soli. Pod koniec dodajemy olej. Studzimy i miksujemy. Jeszcze raz mocno podgrzewamy i przekładamy do wyparzonych słoików.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?