18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Afrodyzjaki na wieczór walentynkowy i nie tylko

Milena Kochanowska
Również wiele warzyw ma właściwości przypisywane afrodyzjakom, choćby niepozorne szparagi
Również wiele warzyw ma właściwości przypisywane afrodyzjakom, choćby niepozorne szparagi
Co przygotować na romantyczny wieczór walentynkowy, jakie przyprawy wybrać radzi Jolanta Nalewaj, dietetyk

Jaki są naturalne afrodyzjaki, które możemy stosować w naszej kuchni?

Afrodyzjaki w formie naturalnej, to substancje, które pobudzają nasze libido, czyli popęd seksualny i wzmacniają potencjał. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele roślin natura obdarzyła takimi właściwościami.

Do najpopularniejszych afrodyzjaków z grupy przypraw zaliczamy: cynamon, który ma działanie pobudzające, a także kardamon, chili i imbir.

Za dobre afrodyzjaki zawsze uważało się też zioła, np. dziki majeranek, rozmaryn, który doskonale rozluźnia, oraz miętę, którą lekarze zapisują w przypadku spadku libido oraz impotencji.

Również wiele warzyw ma takie właściwości, choćby niepozorne szparagi czy marchew.

Podaję przepis, który można wykorzystać na walentynkową kolację. Musimy mieć: 220 g obranych orzechów włoskich, 300 ml koziego mleka, 3 łyżki miodu oraz 4 żółtka. Orzechy siekamy na drobne kawałki i gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem mleka aż zmiękną i płyn zgęstnieje. Mieszamy go z miodem i żółtkami - krem powinien być bardzo gęsty. Świetnie nadaje się do wędzonej szynki i innych delikatnych przekąsek.

A na deser możemy zaserwować brzoskwinie. Będziemy potrzebować: 2 dojrzałe owoce, 25 g cukru, pół łyżeczki cynamonu, 300 ml czerwonego wina i 125 ml śmietany. Brzoskwinie obieramy, przepoławiamy i wyciągamy pestki. Wkładamy do rondelka z cukrem, winem i cynamonem. Zagotowujemy, a potem gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min. Po wyjęciu Owoce układamy w eleganckich naczyniach - po dwie połówki, a z płynu gotujemy syrop, którym polewamy brzoskwinie. Deser schładzamy i podajemy ze śmietaną.

STRONA GŁÓWNA GŁOSU WIELKOPOLSKIEGO

Najnowsze informacje z Wielkopolski wprost na Twoją skrzynkę - zapisz się do newslettera

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? m.kochanowska@glos.com

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie