18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Afrodyzjaki na wieczór walentynkowy i nie tylko

Milena Kochanowska
Również wiele warzyw ma właściwości przypisywane afrodyzjakom, choćby niepozorne szparagi
Również wiele warzyw ma właściwości przypisywane afrodyzjakom, choćby niepozorne szparagi
Co przygotować na romantyczny wieczór walentynkowy, jakie przyprawy wybrać radzi Jolanta Nalewaj, dietetyk

Jaki są naturalne afrodyzjaki, które możemy stosować w naszej kuchni?

Afrodyzjaki w formie naturalnej, to substancje, które pobudzają nasze libido, czyli popęd seksualny i wzmacniają potencjał. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele roślin natura obdarzyła takimi właściwościami.

Do najpopularniejszych afrodyzjaków z grupy przypraw zaliczamy: cynamon, który ma działanie pobudzające, a także kardamon, chili i imbir.

Za dobre afrodyzjaki zawsze uważało się też zioła, np. dziki majeranek, rozmaryn, który doskonale rozluźnia, oraz miętę, którą lekarze zapisują w przypadku spadku libido oraz impotencji.

Również wiele warzyw ma takie właściwości, choćby niepozorne szparagi czy marchew.

Podaję przepis, który można wykorzystać na walentynkową kolację. Musimy mieć: 220 g obranych orzechów włoskich, 300 ml koziego mleka, 3 łyżki miodu oraz 4 żółtka. Orzechy siekamy na drobne kawałki i gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem mleka aż zmiękną i płyn zgęstnieje. Mieszamy go z miodem i żółtkami - krem powinien być bardzo gęsty. Świetnie nadaje się do wędzonej szynki i innych delikatnych przekąsek.

A na deser możemy zaserwować brzoskwinie. Będziemy potrzebować: 2 dojrzałe owoce, 25 g cukru, pół łyżeczki cynamonu, 300 ml czerwonego wina i 125 ml śmietany. Brzoskwinie obieramy, przepoławiamy i wyciągamy pestki. Wkładamy do rondelka z cukrem, winem i cynamonem. Zagotowujemy, a potem gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min. Po wyjęciu Owoce układamy w eleganckich naczyniach - po dwie połówki, a z płynu gotujemy syrop, którym polewamy brzoskwinie. Deser schładzamy i podajemy ze śmietaną.

STRONA GŁÓWNA GŁOSU WIELKOPOLSKIEGO

Najnowsze informacje z Wielkopolski wprost na Twoją skrzynkę - zapisz się do newslettera

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski