18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ajntopf (eintopf, czyli jeden garnek)

Katarzyna Sklepik
Gęstą zupę jarzynową, którą poznańskie gospodynie podają zwykle jako obiad jednodaniowy, nazywamy ajntopf. Jak ją ugotować?

Składniki:
4 ziemniaki
ćwiartka włoskiej kapusty
pół kalafiora
100 g zielonego groszku
100 g fasolki szparagowej
włoszczyzna
kalarepa
koperek
natka pietruszki
sól,
pieprz
szklanka mleka
2 żółtka

Przygotowanie:
Warzywa trzeba umyć i oczyścić. Marchew, seler, kalarepę, por i pietruszkę pokroić w paseczki, ziemniaki i fasolkę szparagową - w kosteczkę, kalafior podzielić na różyczki.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Wszystkie warzywa ugotować w osolonej wodzie pod przykryciem, na koniec dodać poszatkowaną kapustę włoską i groszek.

Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 mleka i zagotować. Doprawić. Dodać resztę mleka zmieszaną z żółtkami, masłem, koperkiem i pietruszką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski