Akademia Kulinarnego Poznania zaprasza na warsztaty

ELKA
Elżbieta Podolska
Akademia Kulinarnego Poznania to unikatowy w skali kraju program warsztatów kulinarnych organizowanych wspólnie przez renomowane restauracje w Poznaniu. Zgodnie z założeniami programu spotkania w ramach Akademii odbywają się w specjalnie zaaranżowanych wnętrzach restauracji, a prowadzą je najzdolniejsi szefowie kuchni w mieście. To właśnie oni są gwiazdami Akademii i oni przygotowali unikalne cykle warsztatowe w swoich lokalach.

Poznaj tajniki kuchni mistrzów

Akademia wystartowała w sierpniu i pierwsi studenci mają już dyplomy ukończenia zajęć. Odbywają się one pod okiem mistrzów w takich restauracjach jak: Hugo Restaurant, Kyokai Sushi Bar, Restauracja Platinum, Le Palais du Jardin, 3 Kolory, Pastela, Goko Restauracja Japońska, Mielżyński Wine Bar, Cucina.

Aktualny program warsztatów można znaleźć na stronie www.kulinarnypoznan.pl w zakładce „akademia”. Partnerami Akademii są producenci jakościowych składników kulinarnych z regionu Wielkopolski i nie tylko.

Lokale tworzące Akademię współpracują w projekcie Kulinarny Poznań, w którym organizowane są wydarzenia takie jak Noc Restauracji, prowadzona jest działalność informacyjna na portalu internetowym, wydawana jest mapa, została utworzona aplikacja mobilna.

Organizatorem Akademii i Kulinarnego Poznania jest poznańska firma landbrand.

- Poznańskie restauracje są ewenementem w skali kraju, wspólnie działają umacniając markę kulinarną miasta i budując modę na jakościowe jedzenie wśród poznaniaków i turystów - mówi Hubert Gonera, dyrektor zarządzający landbrand. - Takie modele współpracy są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, gdzie niemal w każdym dużym mieście restauracje wspólnie prowadzą działalność informacyjną, organizują różnorodne święta i festiwale. W Poznaniu jesteśmy krajowymi prekursorami działań na taką skalę. Mamy w planach kolejne akcje, które otworzą podniebienia mieszkańców i turystów na najlepsze regionalne składniki pochodzące z Wielkopolski, jak i całego świata. Akademia stwarza szansę na spotkanie z najlepszymi szefami kuchni i poznanie technik, o których trudno znaleźć informacje w książkach czy internecie. Mamy nadzieję, że dla wielu poznaniaków Akademia stanie się stałym punktem w planowaniu rozrywek kulturalno-kulinarnych. Warsztaty będą odbywały się niemal co tydzień.

Każda z restauracji przygotowała propozycje zajęć związanych programowo z jej specjalizacją. Szefowie kuchni postarali się zawrzeć w tematyce warsztatów najciekawsze informacje i techniki, które pozwolą każdemu i w krótkim czasie podnieść własne umiejętności gotowania.

Cykl warsztatów otworzyło spotkanie pod tytułem „Cucina inspiruje”. To warsztat kulinarnej kreatywności organizowany przez Cucinę - restaurację, której szefuje Ernest Jagodziński. Podczas spotkań uczestnicy sami zaskoczą siebie swoją kreatywnością. Jak mówi Jagodziński – ja tylko wskazuję odważniejsze i mniej typowe zestawienia dobrze znanych składników, które znajdują się w lodówce większości poznaniaków.

Z kolei Dominik Narloch, Szef Kuchni Hugo Restaurant obiecuje, że podczas prowadzonych przez niego spotkań uczestnicy nauczą się łączyć tradycyjne, jakościowe składniki z najnowszymi technikami kulinarnymi. Zapewnia, że jako efekt powstaną dania, które można nazwać reinterpretacją klasyki. Wszystko to w rytmie slow food – podejście to pozwoli osiągnąć maksimum smaku każdego ze składników – podsumowuje Narloch.

W Kyokai Sushi Bar sushimaster Piotr Cieślak zaprasza do odkrywania smaków najlepszych ryb na świecie zawiniętych w kształtne rolki sushi. Cieślak obiecuje, że podczas wspólnej pracy w Kyokai uczestnicy nauczą się wybierać najlepsze ryby do sushi, poznając kolejno szlachetne gatunki. Rozpoczną od łososia, następny w kolejności będzie tuńczyk, a potem przyjdzie pora na ryby białe.

Adam Zastróżny, Szef Kuchni restauracji 3 Kolory, podpowie jak gotować smacznie i zdrowo, tworząc zbilansowaną dietę dla osób aktywnych i sportowców. Zastróżny zachęca – żadnych pustych kalorii. Wszystkie powinny być pełnowartościowe i pełne smaku.

Marcin Michalski z Pasteli przygotował ofertę dla najmłodszych. Wprowadzi on młodych szefów kuchni w magiczny świat smaków, kolorów i aromatów. Szef kuchni znany z poczucia humoru i otwartości nauczy jak przygotowywać dania dla maluchów, żeby dzieci zjadały je ze smakiem i radością. Michalski gwarantuje, że jego propozycje to 100%, tego czego dzieciaki potrzebują do prawidłowego rozwoju.

Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin wprowadzi w tajniki kuchni francuskiej. Podczas warsztatów przedstawi sztandarowe dania znad Sekwany oraz przekaże prostą receptę na sukces w ich przyrządzaniu. Dodatkowo w restauracji tej poprowadzony zostanie specjalny blok poświęcony sztuce przygotowania mięs w różnych stopniach wysmażenia - od blue (bardziej niewypieczone od rare) do well done. Wśród mięsiw, którymi zajmie się szef Le Palais znajdą się najlepsze wołowiny i wielkopolska dziczyzna.

Filozofię tradycyjnej kuchni japońskiej przybliży Patryk Jeżykowski – szef kuchni Goko Restauracji Japońskiej. Będą to zajęcia skierowane zarówno do stawiających pierwsze kroki w świecie sushi, jak i do tych bardziej wtajemniczonych. Podczas szkolenia uczestnicy poznają techniki przygotowania tradycyjnego sushi oraz produkty najwyższej jakości rodem z kraju kwitnącej wiśni.

Dominik Brodziak, szef Restauracji Platinum poprowadzi cykl warsztatów pod nazwą „Kuchnia na medal”. Jako chyba najbardziej utytułowany szef z Poznania zdradzi on, jak przygotować perfekcyjne dania, poczynając od doboru składników, na finalnym podaniu na talerzu kończąc.

W składzie wina i restauracji Mielżyński Wine Bar opanować, będzie można sztukę wine matchingu – czyli dobierania najodpowiedniejszych win do dań. Sommelierzy szkoleni przez Andrzeja Śmigielskiego, który jest poznańskim guru w kwestii wina, nauczą zasad, którymi powinniśmy kierować się, aby dobrać wino tak by stało się ono zwieńczeniem smaku posiłku.

Najnowsze informacje o epidemii koronawirusa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3