Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Akademia Kulinarnego Poznania zaprasza na warsztaty

ELKA
Elżbieta Podolska
Akademia Kulinarnego Poznania to unikatowy w skali kraju program warsztatów kulinarnych organizowanych wspólnie przez renomowane restauracje w Poznaniu. Zgodnie z założeniami programu spotkania w ramach Akademii odbywają się w specjalnie zaaranżowanych wnętrzach restauracji, a prowadzą je najzdolniejsi szefowie kuchni w mieście. To właśnie oni są gwiazdami Akademii i oni przygotowali unikalne cykle warsztatowe w swoich lokalach.

Poznaj tajniki kuchni mistrzów

Akademia wystartowała w sierpniu i pierwsi studenci mają już dyplomy ukończenia zajęć. Odbywają się one pod okiem mistrzów w takich restauracjach jak: Hugo Restaurant, Kyokai Sushi Bar, Restauracja Platinum, Le Palais du Jardin, 3 Kolory, Pastela, Goko Restauracja Japońska, Mielżyński Wine Bar, Cucina.

Aktualny program warsztatów można znaleźć na stronie www.kulinarnypoznan.pl w zakładce „akademia”. Partnerami Akademii są producenci jakościowych składników kulinarnych z regionu Wielkopolski i nie tylko.

Lokale tworzące Akademię współpracują w projekcie Kulinarny Poznań, w którym organizowane są wydarzenia takie jak Noc Restauracji, prowadzona jest działalność informacyjna na portalu internetowym, wydawana jest mapa, została utworzona aplikacja mobilna.

Organizatorem Akademii i Kulinarnego Poznania jest poznańska firma landbrand.

- Poznańskie restauracje są ewenementem w skali kraju, wspólnie działają umacniając markę kulinarną miasta i budując modę na jakościowe jedzenie wśród poznaniaków i turystów - mówi Hubert Gonera, dyrektor zarządzający landbrand. - Takie modele współpracy są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, gdzie niemal w każdym dużym mieście restauracje wspólnie prowadzą działalność informacyjną, organizują różnorodne święta i festiwale. W Poznaniu jesteśmy krajowymi prekursorami działań na taką skalę. Mamy w planach kolejne akcje, które otworzą podniebienia mieszkańców i turystów na najlepsze regionalne składniki pochodzące z Wielkopolski, jak i całego świata. Akademia stwarza szansę na spotkanie z najlepszymi szefami kuchni i poznanie technik, o których trudno znaleźć informacje w książkach czy internecie. Mamy nadzieję, że dla wielu poznaniaków Akademia stanie się stałym punktem w planowaniu rozrywek kulturalno-kulinarnych. Warsztaty będą odbywały się niemal co tydzień.

Każda z restauracji przygotowała propozycje zajęć związanych programowo z jej specjalizacją. Szefowie kuchni postarali się zawrzeć w tematyce warsztatów najciekawsze informacje i techniki, które pozwolą każdemu i w krótkim czasie podnieść własne umiejętności gotowania.

Cykl warsztatów otworzyło spotkanie pod tytułem „Cucina inspiruje”. To warsztat kulinarnej kreatywności organizowany przez Cucinę - restaurację, której szefuje Ernest Jagodziński. Podczas spotkań uczestnicy sami zaskoczą siebie swoją kreatywnością. Jak mówi Jagodziński – ja tylko wskazuję odważniejsze i mniej typowe zestawienia dobrze znanych składników, które znajdują się w lodówce większości poznaniaków.

Z kolei Dominik Narloch, Szef Kuchni Hugo Restaurant obiecuje, że podczas prowadzonych przez niego spotkań uczestnicy nauczą się łączyć tradycyjne, jakościowe składniki z najnowszymi technikami kulinarnymi. Zapewnia, że jako efekt powstaną dania, które można nazwać reinterpretacją klasyki. Wszystko to w rytmie slow food – podejście to pozwoli osiągnąć maksimum smaku każdego ze składników – podsumowuje Narloch.

W Kyokai Sushi Bar sushimaster Piotr Cieślak zaprasza do odkrywania smaków najlepszych ryb na świecie zawiniętych w kształtne rolki sushi. Cieślak obiecuje, że podczas wspólnej pracy w Kyokai uczestnicy nauczą się wybierać najlepsze ryby do sushi, poznając kolejno szlachetne gatunki. Rozpoczną od łososia, następny w kolejności będzie tuńczyk, a potem przyjdzie pora na ryby białe.

Adam Zastróżny, Szef Kuchni restauracji 3 Kolory, podpowie jak gotować smacznie i zdrowo, tworząc zbilansowaną dietę dla osób aktywnych i sportowców. Zastróżny zachęca – żadnych pustych kalorii. Wszystkie powinny być pełnowartościowe i pełne smaku.

Marcin Michalski z Pasteli przygotował ofertę dla najmłodszych. Wprowadzi on młodych szefów kuchni w magiczny świat smaków, kolorów i aromatów. Szef kuchni znany z poczucia humoru i otwartości nauczy jak przygotowywać dania dla maluchów, żeby dzieci zjadały je ze smakiem i radością. Michalski gwarantuje, że jego propozycje to 100%, tego czego dzieciaki potrzebują do prawidłowego rozwoju.

Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin wprowadzi w tajniki kuchni francuskiej. Podczas warsztatów przedstawi sztandarowe dania znad Sekwany oraz przekaże prostą receptę na sukces w ich przyrządzaniu. Dodatkowo w restauracji tej poprowadzony zostanie specjalny blok poświęcony sztuce przygotowania mięs w różnych stopniach wysmażenia - od blue (bardziej niewypieczone od rare) do well done. Wśród mięsiw, którymi zajmie się szef Le Palais znajdą się najlepsze wołowiny i wielkopolska dziczyzna.

Filozofię tradycyjnej kuchni japońskiej przybliży Patryk Jeżykowski – szef kuchni Goko Restauracji Japońskiej. Będą to zajęcia skierowane zarówno do stawiających pierwsze kroki w świecie sushi, jak i do tych bardziej wtajemniczonych. Podczas szkolenia uczestnicy poznają techniki przygotowania tradycyjnego sushi oraz produkty najwyższej jakości rodem z kraju kwitnącej wiśni.

Dominik Brodziak, szef Restauracji Platinum poprowadzi cykl warsztatów pod nazwą „Kuchnia na medal”. Jako chyba najbardziej utytułowany szef z Poznania zdradzi on, jak przygotować perfekcyjne dania, poczynając od doboru składników, na finalnym podaniu na talerzu kończąc.

W składzie wina i restauracji Mielżyński Wine Bar opanować, będzie można sztukę wine matchingu – czyli dobierania najodpowiedniejszych win do dań. Sommelierzy szkoleni przez Andrzeja Śmigielskiego, który jest poznańskim guru w kwestii wina, nauczą zasad, którymi powinniśmy kierować się, aby dobrać wino tak by stało się ono zwieńczeniem smaku posiłku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski