Amerykanie obchodzą Święto Dziękczynienia: Co powinniśmy wiedzieć o tym święcie. Ciekawostki o Dniu Dziękczynienia w USA
Popularne potrawy
W zależności od regionu Stanów Zjednoczonych, występują różnice związane z potrawami podawanymi podczas tradycyjnej kolacji Dnia Dziękczynienia, jednak tradycyjnie pojawiają się konkretne dania, często nawiązujące do tych, które spożywano podczas pierwszych wersji tego święta.
Charakterystycznym elementem posiłku jest pieczony indyk (rzadziej smażony na głębokim oleju).
O popularności indyka jako tradycyjnego elementu kolacji świadczyć może fakt, że kolokwialnie określa się Dzień Dziękczynienia jako Turkey Day (“Dzień Indyka”).
Jednak Święto Dziękczynienia to nie tylko indyk. Na stole pojawiają się charakterystyczne potrawy poboczne, zwane side dishes lub sides. Do najpopularniejszych z nich należą:
- ziemniaki, najczęściej w formie puree, lub bataty (sweet potatoes)
zapiekanka z batatów, często przyrządzana w formie przypominającej deser, z piankami marshmallows;
- sos pieczeniowy;
- sos żurawinowy;
- zapiekanka z zielonej fasolki;
- kukurydza;
- tarta dyniowa lub jabłkowa z orzechami pekan.
W menu Dnia Dziękczynienia znajdują się również warzywa strączkowe, kapustne i korzeniowe, nawiązujące do pierwszych tradycji dożynek, takie jak brukselka, marchew czy kalafior.
Kolejna ciekawostka --->