Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Antydepresanty naturalne. Co nimi jest? [PRZEPIS NA CIASTECZKA OWSIANE]

Milena Kochanowska
Jakie produkty należą do naturalnych antydepresantów? Wyjaśnia dr Jolanta Nalewa, dietetyk
Jakie produkty należą do naturalnych antydepresantów? Wyjaśnia dr Jolanta Nalewa, dietetyk Archiwum
Jakie produkty należą do naturalnych antydepresantów? Wyjaśnia dr Jolanta Nalewa, dietetyk. Przeczytaj koniecznie!

Zacznijmy od tego, że prawdą jest, że jedzenie wpływa bardzo na nasze nastroje i stany emocjonalne. Utarło się przekonanie, ze słodycze poprawiają nastrój i dlatego po nie sięgamy w chwilach kiedy jest nam smutno i źle. I oczywiście pierwsza reakcja jest taka, że poprawia nam to nastrój, ale niestety, tylko na chwilę. Pół godziny później zauważymy spadek cukru w organizmie.

Kiedy znów poczujemy się źle, odruchowo sięgniemy po kolejny kawałek. Takie są przyczyny uzależnienia od słodyczy.

Cukier w czystej postaci powoduje, że szybciej się starzejemy i tyjemy, co niestety, najczęściej zauważymy za późno. Zła sylwetka sprzyja złemu nastrojowi i koło się zamyka.

Jeszcze gorsze i mało zauważalne spustoszenie czyni podstępnie cukier w naszym organizmie. Do najgroźniejszych skutków jego spożywania zaliczamy mniejsze wchłanianie się witamin i minerałów, bez których serce, mózg, wątroba, nerki, kości i żołądek nie mogą dobrze funkcjonować, obniża się też koncentracja, mogą wystąpić stany lękowe, rozdrażnienie, nerwowość.

Cukier jest też pożywką dla grzybów i niektórych złych bakterii, może więc wywołać groźne choroby jak nowotwory, cukrzyce, wrzody żołądka i dwunastnicy, próchnicę zębów, migreny, anginy i przeziębienia.

Powinniśmy więc dostarczać organizmowi innych cukrów, takich jak: melasa, cukier trzcinowy lub brzozowy i węglowodany ukryte w produktach – kaszach, ryżu, makaronach, miodzie, owocach i warzywach. To właśnie te cukry nazywamy naturalnymi antydepresantami czyli produktami, w których węglowodany są naturalne i poziom cukru w naszym organizmie nie będzie się wahał wywołując zmiany nastroju.

Do nich należą też wypieki, które sami przygotujemy, np. ciastka owsiane.

Przepis:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka blanszowanych migdałów
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
  • 1 płaska łyżeczka sezamu
  • 2 białka z jajek

Białka ubić na sztywną masę dodać składniki i dobrze wymieszać.
Rozgrzać teflonową patelnię i kłaść na niej łyżką małe placki. Gdyby przywierały do patelni podlać je 1 -2 łyżkami wody i dusić aż się zarumienią.
Jeść z dżemem, sokiem z winogron lub z miodem.
Porcja na 1 osobę

Smacznego i na zdrowie!

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski