– Czego mogą się spodziewać uczestnicy balu? Będzie to podróż po całej Europie, czyli pojawią się w menu akcenty włoskie, hiszpańskie, bałkańskie i oczywiście polskie. Będzie to odświeżenie klasycznego menu balowego. Taki dopływ świeżej krwi z zachowaniem najważniejszych punktów programu – tłumaczył nowy szef kuchni w hotelu Andersia.
Pochodzący ze Słupcy 30-latek podzielił się z nami również refleksjami na temat trendów kulinarnych i sposobów przygotowywania dania.
– Głęboko we mnie zakorzeniona jest chęć docenienia walorów kuchni polskiej. Mój wniosek z zagranicznych podróży jest bowiem taki, że wszyscy stawiają na rodzimą kuchnię. W hotelu trzeba umieć otworzyć się na turystów, ale też trzeba umieć przekonać ich do produktów regionalnych i spróbować zaskoczyć smakiem naszej kuchni – dodał Szwacki, który pochodzi ze Słupcy i tam też ukończył szkołę gastronomiczną. Potem doświadczenia kucharskie zbierał w stolicy i w Poznaniu.
Zapytaliśmy go także o to, czy kulinarne reality show to najlepszy sposób na podniesienie rangi zawodu kucharza wśród Polaków. – Z jednej strony tak, bo pozwala ludziom zrozumieć, że szef kuchni musi być człowiekiem z rozległą wiedzą i dużą kreatywnością. Z drugiej strony jednak zaciemnia prawdziwy obraz pracy w kuchni, która często jest ogromnym wysiłkiem fizycznym i nie składa się z samych przyjemnych momentów. Z programów telewizyjnych wyłania się wyłącznie świat pasji, a nie pracy. Nie ma w nich miejsca na harówkę i szarą rzeczywistość – przekonywał Szwacki.
W jego pracy zawodowej był już także czas gotowania dla sportowców. – W przeszłości zdarzało mi się już przygotowywać posiłki dla piłkarzy Lecha Poznań. Dieta żywieniowa sportowców to rzecz bardzo ważna, bo przecież poziom kaloryczności jedzenia ma wpływ na formę. W profesjonalnych klubach konsultacje z trenerem żywieniowym to naturalna sprawa. Zazwyczaj sportowcy spożywają pieć posiłków dziennie, ale każdy z nich nie powinien być za bardzo kaloryczny. W menu dla sportowców trzeba również zwracać uwagę na alergeny i za wszelką cenę unikać ich w żywieniu. Ogólne moje spostrzeżenia są takie, że kultura właściwego jedzenia wśród piłkarzy stoi na coraz wyższym poziomie – zakończył szef kuchni w poznańskiej Andersii.
Głosowanie w naszym plebiscycie potrwa już tylko do najbliższej soboty. Kupony prosimy przesyłać do redakcji, podając na kopercie swoje imię i nazwisko oraz adres. Laureatów poznamy na Wielkim Balu Sportowca, 2 lutego w hotelu Andersia w Poznaniu. Zaproszenia na bal można jeszcze rezerwować pod nr tel. 502 499 909. Gala wręczenia nagród rozpocznie się o godz. 20.30. Zabawa, przy muzyce zespołu Stage Fever i DJ Artura, potrwa od godz. 22.30 do białego rana. Szef kuchni Andersii przygotowuje już menu, będące ucztą dla podniebienia.
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?