Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
936 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Zasada warunkowości zastąpi te wzajemnej zgodności. Zmienią się wymogi wobec rolnika
W ARiMR i ośrodkach doradztwa rolniczego trwają intensywne przygotowania do zmian w dopłatach rolniczych. Jedną z nich będzie warunkowość, która zastąpi zasadę...
Bigos, pierogi, barszcz prosto od gospodyń. Ile kosztują gotowe dania na zamówienie?
Pierogi, bigos czy czerwony barszcz to jedne z pierwszych skojarzeń tradycyjnej polskiej kuchni, zwłaszcza dań na wigilię i Boże Narodzenie. Lubimy świętować w...
Jak nie karp, to co? Lista ryb jest długa, a które tańsze? Ceny z łowisk i sklepów
Jaką rybą zastąpić karpia podczas kolacji wigilijnej? Wigilia w Polsce kojarzy się z karpiem, ale nie we wszystkich domach jest ulubioną rybą. Sprawdzamy, ile w...
Co wy wiecie o zimie! Kiedyś to na wsi był śnieg po dach ciągnika
Zasypane drogi i pola, wysokie hałdy śniegu, w których tworzono korytarze pozwalające na przemieszczanie się - tak wyglądała zima stulecia, czyli rok 1979....
Dlaczego ceny produktów na Wigilię i Boże Narodzenie tak urosły? Karp niczym kawior
Ryba to jeden z symboli polskiej Wigilii Bożego Narodzenia. Jeśli zdecydujemy się na karpia, cena może nas zmrozić, mimo że sam karp mrożony nie jest....
Wicepremier Kowalczyk: Absolutna kontrola wszystkich transportów zbóż
Rolnicy coraz głośniej sygnalizują problem z napływem dużych ilości zboża z Ukrainy. Zakupów mają tam dokonywać polskie zakłady m.in. paszowe, co wpływa na...
Najważniejsze w produkcji rolnej nie są ceny skupu, ale ich relacje do kosztów
O tym, że najważniejsze w produkcji nie tylko zwierzęcej, ale też szeroko pojętej rolnej, nie są ceny skupu, ale ich relacje do kosztów, które ponosi producent,...
Jajko jako towar ekskluzywny, bo mniej dostępny. Brakuje niosek, a ceny rosną
U progu zimy jaja w Polsce oraz Europie są wyjątkowo drogie, nie wszędzie dostępne w wystarczającej ilości, o czym świadczą limity wprowadzane w sklepach w...
„Dzień dobry, tu kontrola z ARiMR”. Jak się do niej przygotować w gospodarstwie?
„Kontaktowali się ze mną z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w celu powiadomienia o kontroli, będą sprawdzać dokumenty i działki. Ktoś ma jakieś...
Po ile pszenica, kukurydza, jęczmień. Rolnicy mocno zaniepokojeni sytuacją w skupach
Ile kosztuje pszenica, kukurydza, żyto czy jęczmień? Zaglądamy do notowań. Rolnicy mówią o krachu i patologicznej sytuacji na rynku w związku z masowym...