Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
929 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Przepisy na nalewki z pobocza drogi i lasu. Z wiśni, malin, czarnego bzu, jarzębiny
Przy wiejskiej drodze albo w lesie czy własnym ogródku można znaleźć prawdziwe skarby do wykorzystania w nalewkach. Przepisy są dość proste, choć przyda się...
Kowalczyk ogłasza dopłaty do przetwórni. Rząd chce odbudować przetwórstwo lokalne
Pojawią się nowe dopłaty dla rolników i małych firm, a dotyczące przetwarzania żywności. Wicepremier Henryk Kowalczyk zapowiedział pierwszy nabór w ramach...
Lubisz filet z kurczaka i jajka? Zimą może dojść do wstrzymania produkcji drobiu
– Nasi hodowcy już sygnalizują, że zimą może dojść do wstrzymania produkcji. Dotyczy to zarówno wylęgarni, jak i ferm produkujących jaja i brojlery – alarmuje...
Nie zjemy lokalnych wędlin? „Paragony grozy” dobijają producentów mięsa
Koszty od hodowli, przez ubojnię, po zakłady przetwórcze rosną, ale sklepy, m.in. te sieciowe, nie chcą płacić więcej - sygnalizuje Unia Producentów i...
Rolnicy wyliczają opłacalność produkcji upraw. Z hektar pszenicy zarabiają mniej
Spada rentowność produkcji w niektórych kierunkach produkcji - taki wniosek wysuwa Wielkopolska Izba Rolnicza, której członkowie pokusili się o kalkulacje na...
RPP podwyższa we wrześniu 2022 stopy procentowe tak, jak spodziewali się ekonomiści
W środę 7 września odbyło się posiedzenie Rady Polityki Pieniężnej, które z uwagą, jak niemal co miesiąc, śledzą kredytobiorcy. Czy to już ostatnia podwyżka...
O TYM SIĘ MÓWI
Powstał kościół ze słomy, jest nawet ksiądz. Takiego witacza jeszcze nie widzieliście
Witacz dożynkowy 2022 w Sierakowie ponownie zaskakuje rozmachem. To budowla, do której przedsionka (kruchty) można wejść. Już z daleka widać słomianą wieżę z...
Potrzebne są zmiany w zasadach sprzedaży drewna. Problem będzie nie tylko z meblami
Problemy z dostawami i wysokie ceny drewna mają być powodem niepokoju branży drzewnej. Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli przekazała apel szeregu...
Ceny żywności nie przestaną szybko rosnąć nawet w 2023 roku, jeśli drogie będą nawozy
Żywności nam nie zabraknie - twierdzą zgodnie ekonomiści, obserwatorzy rynku i rządzący. Cena będzie jednak coraz wyższa. Atmosferę podgrzewa wstrzymana...
Polska ma zatwierdzony Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej 2022
Rolników od 2023 roku czekają zmiany w dopłatach bezpośrednich i innych płatnościach. Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027...