Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
929 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Marzysz o życiu na wsi? Najpierw poznaj jego wady i zalety
Życie na wsi to marzenie tych, którzy czują się przytłoczeni miejskim zgiełkiem. Warto jednak zgłębić, jak naprawdę to życie na wsi wygląda. Czyste powietrze,...
"Cukier rzucili". Kilogram podrożał, a i tak nie zawsze jest dostępny, mimo limitów
Cukier na półkach w Biedronce czy Lidlu, które odwiedziliśmy, pojawia się sporadycznie i szybko znika. Limit to czasem już nie 10, a zaledwie 3 kg na paragon....
Tu kupisz taniej! Ile kosztują warzywa bezpośrednio u rolników?
Ziemniaki za grosze, ogórki za pół ceny, świeże buraczki i wykopana w dniu odbioru marchewka - to tylko niektóre z warzyw, za które zapłacimy znacznie mniej,...
Polskie pola z lotu ptaka mogą zachwycić! Widoki to jednak nie wszystko
W sierpniu krajobraz polskiej wsi zmienia się wraz z postępującymi żniwami. Powoli ubywa pól złotych od dojrzałych zbóż. Przybywa brązu uprawionej ziemi, jednak...
Tak karmili nas na szkolnych stołówkach. Herbata była nalewana chochelką z wiadra
Łycha ziemniaków, kaszy lub ryżu i kotlet mielony. Albo ryż z masłem i cukrem, czasem cynamonem. Na dużej przerwie woźna przynosiła wiadro z herbatą, a dyżurny...
Czym zastąpić olej? Nasze babcie smażyły na smalcu, ale są też inne sposoby
Szaleństwo cenowe trwa i często pojawia się pytanie, czym zastąpić olej do smażenia? Olej podrożał, koszty przyrządzanych z nim potraw wzrosły, zwłaszcza te...
Gorąca kukurydza i orzeszki w karmelu za 15 zł? Są tańsze opcje do jedzenia na plaży
Połowa wakacji za nami, ale to w sierpniu najwięcej Polaków wyruszy na urlop i wielu wybierze morze. Dzień spędzony na plaży jest przyjemny do czasu, gdy...
Zmienia się klimat, rośnie temperatura. Susza w Polsce to palący problem!
Zmiany klimatu najbardziej odczuwamy przez globalne ocieplenie. Wśród największych klimatycznych zagrożeń prognozowanych dla Polski są susze i niedobory wody...
Cała Polska robi weki! Wasze przetwory zachwycają na Instagramie. Ogórki i nie tylko
Sezon na przetwory trwa w najlepsze! Obecnie mamy wysyp ogórków, malin, buraczków czy agrestu. Do tego wiśnie, porzeczki, fasolka szparagowa. Zdecydowanie jest...
Jaką żywność Polska sprzedaje za granicę? KOWR: Rosną wpływy z eksportu
- Uzyskane dobre wyniki w handlu były wypadkową kilku czynników - mówi Marcin Wroński, zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Była...