Agnieszka Romanowicz
dziennikarzGazeta PomorskaBydgoszcz
26 materiałów
Z "Gazetą Pomorską" jestem związana od 2001 roku. Początkowo z działem miejskim w Bydgoszczy, potem z oddziałem w Świeciu, od 2022 r. zajmuję się przyrodą, rolnictwem i kuchnią. Interesuję się pszczelarswem i wszystkim, co związane z naturą.
Światowy Dzień Doceniania Chwastów. Łagodzą bóle, odmładzają, poprawiają libido
Walka z chwastami jest uciążliwa w ogrodach przydomowych, w uprawach i na pastwiskach. Ale nie wszyscy narzekają na chwasty. 28 marca mają one swoje święto – za...
Rekordowa produkcja oleju rzepakowego w Polsce. Ceny w sklepach spadły
W pierwszym półroczu br. tłocznie przerobiły o 107 tys. ton rzepaku więcej niż rok wcześniej. Po ubiegłorocznych, znacznych podwyżkach, a nawet problemach z...
Po deszczu na liściach pojawiły się plamy. To są najczęstsze choroby ogórka
Ogórek to najpopularniejsze warzywo w przydomowych ogródkach. Pięknie plonuje pod osłonami, m. in. dlatego, że źle reaguje na opady deszczu. - Po minionych...
Takie są najczęstsze choroby róż. Królowe ogrodów teraz kwitną, są bardzo wrażliwe
Pod koniec lipca ogrody pachną różami. Podpierane, przycinane i chronione przed szkodnikami rośliny odwdzięczają się ogrodnikom. Muszą oni uważać na wiele...
Piekarz nie mógł być dzieckiem złodzieja czy grabarza. Tak się kiedyś piekło chleb
Zawód piekarza cieszył się ogólnym uznaniem. Nauka trwała do pięciu lat. Pierwsza szkoła piekarska w Polsce powstała w 1945 roku w Bydgoszczy. 15 marca piekarze...
Co najmniej 1194 pogryzienia przez psy w regionie. Najczęściej atakują mieszańce
Nie ma znaczenia rasa psa. Za pond 65 proc. pokąsań odpowiadają mieszańce. Oficjalna liczba pogryzień przez psy w województwie kujawsko-pomorskim spada. - Bo...
Wielkanoc na starej fotografii. Święconka, pisanki, wielkanocny stół z połowy XX w.
Tradycja ma to do siebie, że nie ulega gwałtownym zmianom, toteż na zdjęciach z dzieciństwa naszych rodziców i dziadków znajdziemy wiele produktów i ozdób...
Mamy liczne podpowiedzi na wielkanocne dekoracje. Palmy, koszyki, baranki, pisanki
Skąd zwyczaj zdobienia jaj na Wielkanoc? Legenda mówi, że po zmartwychwstaniu Chrystusa wszystkie jaja w domu Marii Magdaleny zabarwiły się na czerwono, a potem...
Dlaczego amerykańskie masło jest białe, a europejskie żółte? Ciekawostki o maśle
Spożycie masła rośnie, podobnie jak wybór tłuszczów podobnych do masła. Czy masło zawierające 40 proc. tłuszczu to jeszcze masło? Co wpływa na kolor masła?...
W taki sposób poznasz, że karp jest świeży. Oto nasze sprawdzone sposoby [lista]
Dobra ryba to świeża ryba. Tę prawdę zna każdy smakosz ryb, ale nie każdy potrafi ustalić, jak dawno ryba została złowiona. Są podstawowe metody na ustalenie...