Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
346 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelniami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdawnu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnie, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipers, learn from your mistakes, be fearless, and above all have gun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Najlepsze ciasta na Wielkanoc. Oto 25 przepisów, które sprawdzą się podczas świąt
Na Wielkanoc warto przygotować pyszne, domowe ciasta. Mamy dla ciebie 25 propozycji na najlepsze słodkości, które z pewnością umilą ci święta. To m.in. mazurek...

Niezawodna sałatka wielkanocna z tuńczykiem i jajkiem. Trudno jej się oprzeć
Szukasz pomysłu na sałatkę wielkanocną? Proponuję sprawdzony przepis na wyśmienitą i pięknie wyglądającą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem z dodatkiem m.in....

Ciasto rajska pianka urzeka smakiem. Zobacz przepis na delikatne ciasto
Ciasto rajska pianka to deser bez pieczenia idealny na każdą okazję. Możesz z powodzeniem przygotować je na święta wielkanocne. Jest lekkie, nie za słodkie i...

Wyjątkowy pomysł na domowy fast food. Wypróbuj przepis na naleśniki gyros
Masz ochotę na domowy fast food? Proponuję wypróbowany przepis na naleśniki gyros z kurczakiem. To sycące i bardzo aromatyczne danie. Polecam dodać do nich...

Wyśmienity mazurek bezowy z lukrem kawowym. Idealny przepis z wykorzystaniem białek
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, świąteczne ciasto. Można przygotować go na wiele sposobów i w wielu smakach. Proponuję sprawdzony przepis na mazurek bezowy z...

Roladki schabowe z farszem ze szpinaku to absolutny hit. Musisz spróbować
Na niedzielny obiad warto przygotować wyśmienite roladki schabowe ze szpinakiem. Są pyszne, sycące, soczyste i mają apetycznie chrupiącą panierkę. Podpowiadam,...

Ciasto fale Dunaju to niezawodny hit. Smakuje obłędnie
Ciasto fale Dunaju jest jednym z najpopularniejszych świątecznych wypieków z kremem. Łączy w sobie pyszny smak wanilii, czekolady i jabłek oraz pięknie...

Przepis na jajka faszerowane łososiem. Pyszna przekąska do zrobienia w 5 minut
Szukasz pomysłu na przekąskę na Wielkanoc? Mam dla ciebie najlepszy przepis na wyśmienite jajka faszerowane łososiem, szczypiorkiem i majonezem. Ich...

Przepyszny mazurek pomarańczowy z marcepanem. Ten smak zachwyci Twoich gości
Szukasz pomysłu na mazurka wielkanocnego, który zachwyci Twoich bliskich? Proponuję sprawdzony przepis na mazurka pomarańczowego. To wyśmienite kruche ciasto, z...

Delikatne naleśniki szpinakowe. Możesz podać je na słodko i na słono
Jeśli znudziły Ci się klasyczne naleśniki, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Zielone naleśniki ze szpinakiem to pomysł na wiosenny obiad....
Najpopularniejsze
CENEO.PL SONY Xperia 5 IV 5G 8/128GB Czarny
xperia 5 iv ma moc i wydajność, których potrzebujesz do codziennej kreatywności, od tworzenia,...