Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
588 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]
Najlepsze mazurki wielkanocne. Top 6 przepisów na zachwycające mazurki
Mazurki wielkanocne to jedne z najpopularniejszych polskich wypieków. To wyśmienite kruche ciasta z pysznymi polewami i dekoracjami do schrupania. Mamy dla...
Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego. Przepis na pyszne bułeczki
Zajączek wielkanocny do zjedzenia? Czemu nie! Zwłaszcza, że najpierw możesz go włożyć do święconki. Pyszne, maślane bułeczki w kształcie zajączków wielkanocnych...
Wyśmienita sałatka z buraków i jajek. Zobacz przepis do obiadu
Szukasz pomysłu na sycącą i szybką do przygotowania przekąskę? Proponuję przepis na wyśmienitą sałatkę z buraków i jajek. Możesz podać ją na imieniny, spotkanie...
Najlepsze ciasta bez pieczenia. 9 niezawodnych ciast na herbatnikach
Chcesz podać rodzinie pyszne ciasto, ale nie masz ochoty na pieczenie? Żaden problem! Oto 9 najlepszych przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia, które możesz...
Wyborne siekane kotlety z kurczaka. Zaskakujący składnik robi różnicę
Znudziły ci się tradycyjne kotlety z piersi kurczaka? Wypróbuj nowy pomysł na obiad! Mamy dla ciebie przepis na siekane kotlety z kurczaka w cieście. Kluczowy...
Fantastyczny mazurek czekoladowy. Pięknie wygląda i obłędnie smakuje
Mazurek wielkanocny to tradycyjne i bardzo popularne ciasto na Wielkanoc. Można przygotować go na wiele sposobów. Proponuję sprawdzony przepis na mazurka...
Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis
Sernik wiedeński to tradycyjny sernik bez spodu, przygotowany na dużej liczbie jajek. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na taki przysmak. Masa...
Niezawodna sałatka wielkanocna z tuńczykiem i jajkiem. Trudno jej się oprzeć
Szukasz pomysłu na sałatkę wielkanocną? Proponuję sprawdzony przepis na wyśmienitą i pięknie wyglądającą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem z dodatkiem m.in....
Wyśmienite jajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdź najlepsze przepisy
Jajka faszerowane to obowiązkowa przystawka na Wielkanoc. Jeśli brakuje ci pomysłów, skorzystaj z naszych podpowiedzi. Polecamy 5 niezawodnych przepisów na...
25 najlepszych ciast na Wielkanoc. Te wypieki nigdy nie zawodzą
Zebrałyśmy dla ciebie 25 przepisów na najlepsze ciasta na Wielkanoc. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne wypieki, skorzystaj z naszych podpowiedzi. W zestawieniu...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Black&Decker Pilarka łańcuchowa (PS7525-QS)