Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
589 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]
Zdrowe koktajle śniadaniowe. Poznaj 5 najlepszych przepisów
Dobre śniadanie to podstawa. Zawsze warto wstać kilka minut wcześniej, by przygotować dla siebie i bliskich coś pysznego. Polecamy 5 przepisów na zdrowe i...
Takie pyszne ciasto zrobisz jedynie z 3 składników. Zobacz film, jak je wykonać
Ciasto malinowa pianka to prawdziwy hit. Nie tylko jest bardzo smaczne, ale i wręcz banalnie proste do przygotowania. Potrzebujesz jedynie 3 składników i chwili...
Jak zrobić pyszny sos pieczarkowy do obiadu? Poznaj niezawodny przepis
Jak zrobić sos pieczarkowy? To bardzo proste! Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na sos pieczarkowy ze śmietaną i natką pietruszki. To idealny...
Puszyste pancakes to przepis na idealne śniadanie. Podaj je z boczkiem i syropem
Mam dla Ciebie przepis na puszyste placuszki pancakes, czyli amerykańskie naleśniki pachnące masłem i wanilią. Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia....
Masz w domu banany? Zrób pyszny i szybki czekoladowy chlebek bananowy
Masz w domu banany? Bardzo łatwo i szybko możesz zrobić z nich pyszne ciasto. Proponuję sprawdzony przepis na czekoladowy chlebek bananowy. Jego wyjątkowy smak...
Lekka i pyszna sałatka do grilla. Poznaj prosty przepis
Lekka i zdrowa sałatka z fetą i pomidorkami koktajlowymi to doskonała przekąska i dodatek do dań z grilla np. karkówki czy szaszłyków. Podpowiadamy, jak ją...
Szybki obiad z ryżem. Zrobisz go w 30 minut
Mamy dla ciebie pomysł na pyszny i szybki domowy obiad - risotto z cukinią i boczkiem. To sprawdzony przepis, który zasmakuje każdemu. Danie jest pożywne,...
Obłędny sernik z białą czekoladą. Poznaj przepis bez pieczenia i bez żelatyny
Sernik na zimno z białą czekoladą to przepyszne ciasto, które można bardzo łatwo i szybko przygotować. Gwarantujemy, że się przy nim nie napracujesz. Możesz...
Wyśmienita sałatka z rzodkiewki i jajka. Musisz spróbować
Mam dla ciebie przepis na rewelacyjną sałatkę z rzodkiewki i jajka. Możesz podać ją na wiosenne śniadanie lub przekąskę. Sałatka jest pyszna, lekka i chrupiąca....
Jak zrobić najlepsze ogórki kiszone? Poznaj niezawodny przepis
Jak zrobić ogórki kiszone? Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na ogórki kiszone, które są chrupiące i wyraziste w smaku, a zamknięte szczelnie...