Babka wielkanocna. Przepis dla każdej gospodyni
Babka wielkanocna - składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
Babka wielkanocna - przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier - cały czas ubijając, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy.
Na koniec wlewamy roztopioną margarynę w temperaturze pokojowej i delikatnie ubijamy. Wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 45-55 minut.
Po wyjęciu ostudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem.
Misterium na poznańskiej Cytadeli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?