Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bakłażany w oleju

Elżbieta Podolska
Zamknij bakłażany w słoiku. Z olejem.

Składniki:
1 kg bakłażanów
4 ząbki czosnku
tymianek
olej słonecznikowy
sól

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 centymetra. Czosnek posiekać i smażyć na oleju na złoto. Zdjąć z patelni.

Na tej samej patelni smażyć bakłażany po 2-3 minuty z obu stron. Usmażone plastry bakłażanów układać ciasno w słoikach i delikatnie przyciskać, aby usunąć zbędny tłuszcz. Dodać suszony tymianek i zalać olejem wymieszanym z oliwą z oliwek.

Słoiki dokładnie zakręcić, następnie ustawić na blasze i wstawić do piekarnika na 40 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski