Zaproszenia na imprezę (w cenie 270 zł od osoby), zaplanowaną 3 lutego w hotelu Andersia, można rezerwować pod nr. tel. 502 499 762.
Dla uczestników balu wykwintne menu przygotowują kucharze czterogwiazdkowego hotelu, który od wielu lat związany jest z emocjami sportowymi. Andersia co roku jest bowiem bazą dla czołowych tenisistów świata podczas turnieju Poznań Porsche Open powered by Enea. Co roku gości też uczestników wyścigów samochodowych Gran Turismo. W czerwcu poznański obiekt będzie z kolei bazą oficjeli UEFA.
Szef kuchni Andersii, Tomasz Różański, nie obawia się jednak nawet najbardziej dziwnych zamówień.
- Nasza kuchnia jest międzynarodowa, ale zawiera też w sobie elementy kuchni polskiej. W tej ostatniej daniem numer jeden jest bezsprzecznie kaczka po wielkopolsku. Obcokrajowcy zachwyceni są jej smakiem, a jeśli już nie chcą eksperymentować, to najczęściej chwalą zupę tajską, która znajdzie się też w balowym menu - tłumaczył Różański.
Hitem może być też involtini, czyli włoska odmiana naszego zraza. Podobnie zresztą jak wołowina po burgundzku, którą można porównać do naszego gulaszu.
- Nie mniej zwolenników będzie z pewnością miał także filet z łososia z sosem z oliwek i pestek winogron calamata - dodał Różański. Ucztą dla podniebienia mogą okazać się wreszcie przystawki.
- Asem w talii zimnych dań powinna być cielęcina z sosem majonezowym, kaparami i tuńczykiem. Równie magiczną moc należy przypisać terinie z koziego sera, czyli wieżyczce przekładanej warzywami i serem - przekonywał szef kuchni w Andersii.
Zapytaliśmy go też o to, jakie dania na balu powinni preferować sportowcy, a jakich powinni unikać jak ognia.
- Na pewno polecam łososia, który jest lekkostrawny. Natomiast ten, kto będzie miał dzień później zaplanowany trening, powinien wystrzegać się zupy tajskiej i wieprzowiny po burgundzku - przyznał Różański.
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Wybrane pozycje z menu na Wielkim Balu Sportowca (3 lutego)
Bufet zimny:
Cornette z szynki nadziewane musem twarogowym
Terina z koziego sera z grillowanymi warzywami
Marynowane karczochy w sambalu
Vitello tonnato
Bufet gorący:
Zupa cebulowa
Zupa tajska z mlekiem kokosowym
Filet z kurczaka w sosie porowym
Filet z łososia z sosem vera cruz
Involtini faszerowane suszonym pomidorem
Wieprzowina po burgundzku
Bufet deserowy
Tiramisu
Panna cotta z sosem malinowym
Krem brulle
Sernik
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?