Barszcz czerwony na Wigilię wg przepisu Magdy Gessler. Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler 24.12.2021

a.w.
Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler - składniki i przepis na barszcz czerwony na Wigilię.
Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler - składniki i przepis na barszcz czerwony na Wigilię. Pixabay.com
Udostępnij:
Najlepszy barszcz wigilijny. Przepis Magdy Gessler na barszcz czerwony. Potrawy wigilijne wykonywane są z tradycyjnych przepisów, a barszcz wigilijny to jedna z najpopularniejszych zup, które można skosztować 24 grudnia. W niektórych tradycjach barszcz z uszkami rozpoczyna kolację wigilijną. Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler na pewno zachwyci wielbicieli tej zupy. Stwórz świąteczny klimat na talerzu.

Barszcz czerwony Magdy Gessler na Wigilię

Jak zrobić barszcz na Wigilię? Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler:

Barszcz wigilijny Magdy Gessler to nie tylko przepis, to cała filozofia gotowania. Sama Magda Gessler mówi, że jej barszcz wigilijny powinien być "gęsty jak krew i pyszny jak pokarm bogów". Barszcz Magdy Gessler podawany jest z kołdunami nadziewanymi śledziem i grzybami a nie z uszkami jak to często wygląda w naszych rodzinnych domach.

Magda Gessler znana jest z tego, że stawia mocny nacisk na dobry, lokalny produkt. W barszczu wigilijnym Magdy Gessler najważniejsze będą buraki. Muszą być podłużne, prawie czarne w środku. Buraki do wigilijnego barszczu mają mocno brudzić ręce a ich zapach powinien unosić się w całym domu.

Potrawy wigilijne: LISTA. 12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół

Barszcz wigilijny Magdy Gessler: KROK PO KROKU

Gotowanie barszczu wigilijnego powinno rozpocząć się już 23 grudnia. Jeśli barszcz wigilijny przygotowujemy z 3 kg buraków to połowę z nich, w łupinach pieczemy w piekarniku a drugą połowę kroimy lub trzemy na tarce w plastry. Dodajemy korzeń selera podzielonego na ćwiartki, 2 cebule upieczone w łupinach i pokrojone w ćwiartki, 2 korzenie pietruszki i sporo świeżego kopru (takiego, który używamy do kiszenia ogórków). Całość zalewamy wodą, której powinno być tyle, żeby zakrywała warzywa, ani więcej, ani mniej.

Barszcz wigilijny gotujemy powoli tak, żeby wszystkie smaki się ze sobą dokładnie połączyły a konsystencja była odpowiednia.

Wywar na barszcz czerwony musi zawrzeć, kiedy zrobi to po raz pierwszy - dodajemy do niego 1,5 łyżki polskiego dębowego octu, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, a także cukier. Buraki w wywarze powinny zmięknąć. Następnie przelewamy wywar do garnka, w którym znajdują się już starte na tarce buraki wyciągnięte z piekarnika. Wywar na barszcz wigilijny gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dolewamy 0,5 litra wywaru z dojrzałych prawdziwków. Następnie całość uzupełniamy kilkoma ząbkami czosnku i skórkami kwaśnych, polskich jabłek. Taką masę odstawiamy na całą noc.

Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler poniżej

Co wiesz o tradycyjnych potrawach wigilijnych?

W przygotowaniu barszczu wigilijnego ważny jest czas. Do jego przygotowania trzeba się przygotować. Gotowanie barszczu czerwonego na ostatnią chwilę w tym przypadku się nie sprawdzi.

W Wigilię przecedzamy barszcz czerwony, który powinien już przejąć wszystkie smaki i aromaty z warzyw i przypraw. Gotujemy a gorący barszcz wigilijny stawiamy na świątecznym stole i podajmy z kołdunami lub uszkami.

Barszcz wigilijny Magdy Gessler. Barszcz wigilijny gotujemy powoli tak, żeby wszystkie smaki się ze sobą dokładnie połączyły a konsystencja była odp
Barszcz wigilijny Magdy Gessler. Barszcz wigilijny gotujemy powoli tak, żeby wszystkie smaki się ze sobą dokładnie połączyły a konsystencja była odpowiednia. Mario Carvajal / Wikimedia Commons

Barszcz wigilijny Magdy Gessler: PRZEPIS

Inny przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler. Proporcje bardziej odpowiadają polskiej rodzinie. Barszczu czerwonego jest mniej, a jak wiadomo wszystkich potraw wigilijnych trzeba w czasie kolacji skosztować.

Składniki na barszcz:

  • 1 kg buraków
  • pół selera
  • por 
  • 2 duże cebule
  • 4 kwaśne, polskie jabłka  
  • 5 łyżek octu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania barszczu:

  1. Buraki pokroić na pół, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa.
  2. Dodać obrane: seler i cebule w całości.
  3. Dodać por (związany sznurkiem), aby nie rozpadł się w gotowaniu.
  4. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodać ocet.
  5. Buraki gotować do miękkości na bardzo małym ogniu - nie może wrzeć!
  6. Kiedy buraki będą miękkie, wywar odstawić w chłodne miejsce.
  7. Na wierzch wsypać skórki lub ćwiartki jabłek.
  8. Barszcz powinien "leżakować" w ten sposób przez całą noc.
  9. Wyjąć buraki, zetrzeć na tarce i znów wrzucić do wywaru.
  10. Jeśli chcemy podać klarowny barszcz, przed podaniem przecedzamy.
  11. Na koniec do barszczu wigilijnego dodajemy czosnek oraz pieprz. Wcześniejsze dodanie mogłoby spowodować zgorzknienie zupy.
ZOBACZ kilkanaście pomysłów na upominki na święta dla chłopaka, męża, brata i taty, który ma wszystko >>

Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler

"Święta, święta i po świętach!" czyli MEMY na Boże Narodzeni...

Wideo

Materiał oryginalny: Barszcz czerwony na Wigilię wg przepisu Magdy Gessler. Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler 24.12.2021 - Dziennik Łódzki

Komentarze 11

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

hahaha myślicie że tak gotują celebryci dla plebsu nawet tego nowobogackiego ? gar plus gotowy produkt albo proszek woda plus gotowane buraki i przyprawy ! hahaha myślicie że za co kupują sobie majbachy, porsze, tesle ? zupa za 50 groszy zamienia się w królewskie danie za 2 dychy i willa jest. no, ale to musi być wypromowany celebryta , snoby wszystko kupią podobnie ja suweren hot doga.

C
Cieć w UMŁ

A karana Hanka ukradnie zupe z pracy

J
Ja

A ja właśnie taki zrobiłam i jest pyszny choć jeszcze nawet nie doprawiony. Przepis bardzo dobry.

A
Asia

Cukier wam się jeb..ł, w przepisie nie ma a we wstępie jest.

G
Gość

Przepis super ale nie podoba mi się Pani Magda w telewizji.jak mnie ciepła by garnkami w kuchni to jedyny miałaby na głowie.Życzè wszystkim smacznego I SPOKOJNYCH ŚWIÄT

(Bez ciepanio talyrzami)

S
Serio?
Ta to pewnie po tym barszczu Gessler mysli ze wazy 64kg majac 1,71cm hahaha ciekawa kto w tym wierzy?
B
Basia
Tadziu jak nic lecę po twoją cudną wodę i będzie lux barszczyk hi hi
M
Maria
Barszcz czerwony na occie?
Tak gotują kucharki w barach szybkiej obsługi.
W domu gotuje się barszcz na zakwasie buraczanym, a ten trzeba przygotować duuuużo wcześniej.
c
chef
"Wielka gwiazda, kreatorka smaku" czy w którejś swojej restauracji ma chociaż jedną gwiazdkę Michelina? Kudły po kuchni roztrząsa i nic więcej, ohyda.
x
xxx
nie ma dobrego barszczu.
r
realista
Kupić: 1 kg buraków pół selera por 2 duże cebule 4 kwaśne, polskie jabłka 5 łyżek octu 2 ząbki czosnku sól, pieprz. NIE ZAPŁACIĆ DOSTAWCY.

Dać do ugotowania kucharzowi. NIE ZAPŁACIĆ MU PENSJI.

Sprzedać w swojej knajpie jak najdrożej i skasować gotówkę.
Dodaj ogłoszenie