Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Barszcz ukraiński

ELKA
Przepis Karoliny Wolko z Gospody Młyńskie Koło na barszcz ukraiński.

Składniki na barszcz ukraiński:

  • 50 dkg mięsa wołowego z kością
  • 40 dkg białej kapusty
  • 40 dkg ziemniaków
  • 25 dkg ćwikły
  • korzeń pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • 1-2 cebule słoiczek przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka octu
  • łyżka cukru
  • mąka do zasmażki
  • 50 g masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Ugotować bulion, przecedzić, oddzielić mięso od kości, odłożyć. Obrane buraki pokroić w paseczki, usmażyć na oleju z octem, cukrem i przecierem pomidorowym. Podlać bulionem, dusić do stanu półmiękkości.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

W międzyczasie podsmażyć cebulę z pokrojonymi w paski marchewkami i pietruszką. Do bulionu dodać ziemniaki, zagotować, wrzucić poszatkowaną kapustę. Po 15 min wrzucić do bulionu zawartość obu patelni, przyprawy, gotować 15 min. Dodać zasmażkę, czosnek i natkę pietruszki. Zdjąć garnek z ognia i przed podaniem odstawić na godzinę.

Do talerzy nakładać najpierw kawałek wołowiny, śmietanę, bulion, całość posypać pietruszką i koperkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski