Składniki na barszcz ukraiński:
- 50 dkg mięsa wołowego z kością
- 40 dkg białej kapusty
- 40 dkg ziemniaków
- 25 dkg ćwikły
- korzeń pietruszki
- 2 średnie marchewki
- 1-2 cebule słoiczek przecieru pomidorowego
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki oleju
- łyżka octu
- łyżka cukru
- mąka do zasmażki
- 50 g masła
- 5-6 ząbków czosnku
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól do smaku
Przygotowanie:
Ugotować bulion, przecedzić, oddzielić mięso od kości, odłożyć. Obrane buraki pokroić w paseczki, usmażyć na oleju z octem, cukrem i przecierem pomidorowym. Podlać bulionem, dusić do stanu półmiękkości.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
W międzyczasie podsmażyć cebulę z pokrojonymi w paski marchewkami i pietruszką. Do bulionu dodać ziemniaki, zagotować, wrzucić poszatkowaną kapustę. Po 15 min wrzucić do bulionu zawartość obu patelni, przyprawy, gotować 15 min. Dodać zasmażkę, czosnek i natkę pietruszki. Zdjąć garnek z ognia i przed podaniem odstawić na godzinę.
Do talerzy nakładać najpierw kawałek wołowiny, śmietanę, bulion, całość posypać pietruszką i koperkiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?