18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Barwimy jajka na kolorowe pisanki

KS
Kolorowe pisanki
Kolorowe pisanki Archiwum Polskapresse
Naturalnie barwione jajka będą ozdobą świątecznego stołu. W tym roku, do przygotowania pisanek, wykorzystajmy naturalne produkty z lodówki lub kredensu.

Dzieci bardzo chętnie pomagają w świątecznych przygotowaniach, zwłaszcza przy malowaniu i zdobieniu pisanek. Ostatnio bardzo modna jest kalkomania i kolorowe foliowe koszulki na jajka. Wystarczy założyć je na jajka i na kilka sekund zanurzyć je w gorącej wodzie. Mimo to nadal najpopularniejszą formą zdobienia jest malowanie pisanek farbkami lub barwienie ich naturalnymi składnikami.

Jak to zrobić?
1. Ostrożnie umyj jajka woda z mydłem i wysusz je
2. Ułóż jedną warstwę jajek w szklanym garnku z naturalnym barwnikiem
3. Dodaj 2 łyżki octu na 1 litr wody. Doprowadź roztwór do wrzenia, pozwól mu się gotować na wolnym ogniu 15-20 minut, a potem zestaw garnek z kuchenki.
UWAGA! Jeśli kolor ci odpowiada, odsącz nadmiar barwnika papierowym ręcznikiem i odłóż jajka na suszarkę. Aby uzyskać głębszy kolor, pozostaw jajka w garnku do wystygnięcia. Jeśli kolor ma być intensywniejszy, przecedź barwnik i zalej nim jajka. Wstaw je do lodówki na kilka godzin.

Jak uzyskać kolor?

  • ciemnoróżowy - w litrze wody z octem rozcieńczamy sok z buraków (proporcje pół na pół)
  • jasnoróżowy - do litra wody z octem dodajemy sok z żurawin
  • ceglastoczerwony - w litrze wody z octem rozcieńczamy 3 łyżki papryki (może być więcej)
  • sjena (pomarańczowy lub brązowy) - do litra wody z octem dodajemy do 4 szklanek łupin z zółtej cebuli
  • żółtozielony - w litrze wody z octem rozcieńczamy 3 łyżki papryki (może być więcej)
  • brązowy - do litra wody dodajemy 1 litr mocnej parzonej kawy
  • lawendowy - do litra wody z octem dodajemy 4 szklanki czarnych jagód**
  • ciemnofioletowy - - w litrze wody z octem rozcieńczamy czerwone wino (proporcje pół na pół)
  • niebieskoszary w litrze wody z octem rozcieńczamy sok z czerwonych winogron (proporcje pół na pół)
  • turkusowy - do litra wody z octem dodajemy 4 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty (ugotuj ją i pozostaw na noc)
  • zielony - do litra wody z octem dodajemy do 4 szklanek szpinaku lub trawy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski