Składniki:
- 140 g płatków owsianych,
- 50 g otrąb,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 100 ml miodu,
- 50 g masła,
- pół szklanki siekanych bakalii
Sposób przygotowania:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy miód i cukier. Prażymy płatki owsiane na patelni, do uprażonych wlewamy masę miodowo-cukrową. Dodajemy na patelnię posiekane bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gorącą masę. Rozprowadzamy ją na grubość około 1,5-2 cm. Czekamy aż ostygnie i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu kroimy na kształt batoników.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?