Składniki:
biała parzona do żuru, może być też kupiona od razu parzona
szklanka rodzynek królewskich
solidna porcja suszonego majeranku
2 szklanki wina czerwonego
łyżka masła lub gęsiego smalcu
Przygotowanie:
Znakomicie nadaje się do tego kiełbasa parzona na żurek, ponieważ część swoich walorów smakowych oddała wywarowi, a w tej wersji zyskuje nowy, niepowtarzalny wyraz smakowy.
Rodzynki namoczyć w winie przez około godzinę, by solidnie się go napiły. Kiełbasę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Posypać obficie majerankiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni, przykrywając folią aluminiową.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Po dwudziestu minutach dodać rodzynki, obsypując kiełbasę. Ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut pod przykryciem z folii. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, a rodzynki napite winem z aromatycznym ziołowym tłuszczykiem są po prostu pyszne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Dzicy lokatorzy sterroryzowali Barcelonę. Walczyło z nimi 300 policjantów!
- Gembicka chce listy firm importujących zboże z Ukrainy. "To musi być transparentne"
- Wiemy, jak wyglądała pomoc dla 14-latki z Andrychowa. Kto ją odnalazł i reanimował?
- Skandal w Brazylii! Żywa kobieta znaleziona w worku w kostnicy