Biała kiełbasa pieczona z rodzynkami

Elżbieta Podolska
Tradycyjna kiełbasa odrobinę inaczej

Składniki:
biała parzona do żuru, może być też kupiona od razu parzona
szklanka rodzynek królewskich
solidna porcja suszonego majeranku
2 szklanki wina czerwonego
łyżka masła lub gęsiego smalcu

Przygotowanie:
Znakomicie nadaje się do tego kiełbasa parzona na żurek, ponieważ część swoich walorów smakowych oddała wywarowi, a w tej wersji zyskuje nowy, niepowtarzalny wyraz smakowy.

Rodzynki namoczyć w winie przez około godzinę, by solidnie się go napiły. Kiełbasę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Posypać obficie majerankiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni, przykrywając folią aluminiową.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Po dwudziestu minutach dodać rodzynki, obsypując kiełbasę. Ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut pod przykryciem z folii. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, a rodzynki napite winem z aromatycznym ziołowym tłuszczykiem są po prostu pyszne.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie