Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
75 dag białej kiełbasy
2-3 winne jabłka
2 cebule
3 ząbki czosnku
10 dag suszonych grzybów
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
olej
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć na około 3 godziny w 1 szklance przegotowanej, ciepłej wody. Następnie wyjąć i pokroić. Wodę zostawić.
Kapustę pokroić. Zalać wodą po grzybach, dodać grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i razem dusić dodając posiekany czosnek.
Jabłka myć, obrać, pokroić w cząstki i dorzucić do kapusty. Dusić do miękkości. Dodać soli, pieprzu i majeranki do smaku.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć kiełbasę. Pod koniec nacinamy ją. Kiełbasę kładziemy na kapuście.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki. Zgarniamy ją na kiełbasę i posypujemy jeszcze odrobiną majeranku. Całość wstawiamy do piekarnika na około pół godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?