Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

ELKA
Biała kiełbasa, tym razem z kapustą kiszoną.

Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
75 dag białej kiełbasy
2-3 winne jabłka
2 cebule
3 ząbki czosnku
10 dag suszonych grzybów
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
olej

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć na około 3 godziny w 1 szklance przegotowanej, ciepłej wody. Następnie wyjąć i pokroić. Wodę zostawić.

Kapustę pokroić. Zalać wodą po grzybach, dodać grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i razem dusić dodając posiekany czosnek.

Jabłka myć, obrać, pokroić w cząstki i dorzucić do kapusty. Dusić do miękkości. Dodać soli, pieprzu i majeranki do smaku.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć kiełbasę. Pod koniec nacinamy ją. Kiełbasę kładziemy na kapuście.

Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki. Zgarniamy ją na kiełbasę i posypujemy jeszcze odrobiną majeranku. Całość wstawiamy do piekarnika na około pół godziny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski