- Wymagany czas minął i decyzja Komisji Europejskiej jest prawomocna. Czyli kiełbasa biała parzona wielkopolska ma certyfikat jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego UE. A my mamy nowy, tym razem mięsny symbol Wielkopolski i Poznania - mówi Marzena Rutkowska-Kalisz z Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej.
Przypominamy, że od 2007 roku ten produkt jest wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Obecnie kiełbasa biała parzona wielkopolska może być produkowana na obszarze historycznej Wielkopolski, a więc w całym naszym województwie, ośmiu powiatach województwa lubuskiego, a także dwóch powiatach województwa kujawsko-pomorskiego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?