Bigos, kapuśniak i pierogi. Oto 9 najlepszych przepisów na dania z kapusty kiszonej. Te potrawy przydadzą się na Boże Narodzenie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kiszona kapusta jest idealnym składnikiem wielu potraw, nie tylko na świąteczny stół. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z kiszoną kapustą.
Kiszona kapusta jest idealnym składnikiem wielu potraw, nie tylko na świąteczny stół. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z kiszoną kapustą. Katarzyna Puczyńska
Kiszona kapusta to uniwersalny składnik wielu dań z kuchni polskiej. Najczęściej kiszonka kojarzona jest z aromatycznym bigosem, kapuśniakiem albo pasztecikami do barszczu czerwonego. Zebraliśmy najsmaczniejsze dania z kapusty kiszonej, które przygotujesz nie tylko na święta Bożego Narodzenia.

W skrócie

Tradycyjnie kiszona kapusta jest produktem, który nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze ma właściwości prozdrowotne. Wśród niech wymienia się wzmocnienie odporności i poprawę pracy układu pokarmowego. Kiszona kapusta ma słodko-kwaśny smak, który świetnie łączy się z mięsem i z grzybami. Najważniejsze jest, żeby kapusta kiszona była prawidłowo przechowywana, a samo warzywo nie było przenawożone. Wtedy będzie ulatniać się nieprzyjemny zapach.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć dania z kiszoną kapustą

Dania z kiszoną kapustą

Staropolski bigos robiony był z kiszonej kapusty przechowywanej w drewnianych beczkach, z różnego rodzaju mięsa, w tym dziczyzny, wieprzowiny i sarniny. W bigosie łączono też drzewne aromaty, np.: ziela angielskiego, jałowca, liścia laurowego i kminku. Bigos w zamożniejszych domach był też podlewany czerwonym winem, winiakiem lub koniakiem. Aby podkreślić smak bigosu, doprawiano go suszonymi grzybami i suszonymi lub wędzonymi śliwkami. Ponadto bigos z kiszonej kapusty gotowano przez kilka dni, aby poszczególne smaki zdążyły się przeniknąć.

Przepisy z kapustą

Idealną zupą na zimne i krótkie dni jest kapuśniak. Kwaśny smak można wzmocnić poprzez dodanie soku z kiszonej kapusty. Ważne, aby ugotowane oddzielnie ziemniaki dodać na samym końcu. Kwas z kapusty może bowiem utrudniać ugotowanie ziemniaków do miękkości.

Co zrobić z kiszoną kapustą?

Kiszona kapusta to podstawowy składnik znajdujący się jesienno-zimowym jadłospisie. W piątek można podawać surówkę z kiszonej kapusty do ryby. W okresie Bożego Narodzenia kiszona kapusta przydaje się do zrobienia domowego bigosu aromatyzowanego suszonymi grzybami. Jeśli nie przepadacie za robieniem pierogów z kapustą i grzybami, to zachęcamy do wypróbowania przepisu na paszteciki z kiszoną kapustą. Na rodzinny obiad sprawdzi się także kapuśniak na żeberkach pachnący kminkiem i majerankiem. Kapusta kiszona to także składnik surówki podawanej np.: do placków z dyni lub strogonowa. Można także wykorzystać kiszoną kapustę do zrobienia wigilijnej kapusty z grochem.

Gołąbki i krem z kiszonej kapusty

Liście kiszonej kapusty przydają się do zrobienia wigilijnych gołąbków. A to tylko niektóre z zastosowań kiszonej kapusty. Najbardziej intrygującym przepisem z wykorzystaniem kapusty kiszonej jest zupa-krem gotowana z ziemniakami. Przy tym zupa jest niezwykle pożywna i dodaje energii w zimowe dni.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

kup najtaniej

Petit Terraillon

TERRAILLON Tradition 500 Czerwony

89,99 zł

kup najtaniej

Eldom

Eldom DWK200

86,50 zł

kup najtaniej

Esperanza

Esperanza Lemon EKS002W

18,48 zł

kup najtaniej

Beurer

Beurer KS 52

139,99 zł

kup najtaniej

Zelmer

ZELMER ZKS1100W

73,64 zł

kup najtaniej

Beurer

Beurer KS 22

79,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Bigos, kapuśniak i pierogi. Oto 9 najlepszych przepisów na dania z kapusty kiszonej. Te potrawy przydadzą się na Boże Narodzenie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie