reklama

Bocuse d'Or Poland 2019: W finale krajowych eliminacji międzynarodowego konkursu kulinarnego Wielkopolanie zajęli dwa miejsca na podium

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Jakub Kasprzak oraz Ernest Jagodziński walczyli w finale krajowej eliminacji konkursu kulinarnego Bocuse d'Or 2019. ab/fb
Bocuse d'Or Poland 2019: krajowe eliminacje do międzynarodowego konkursu kulinarnego, którego tradycja sięga 1987 roku, odbyła się 21 listopada w Krakowie podczas targów HoReCa Gastrofood. Do finału zakwalifikowało się dwóch szefów kuchni z Wielkopolski. Najlepszym okazał się Jakub Kasprzak, szef kuchni restauracji Sezony w Trzeku. Drugie miejsce zajął Ernest Jagodziński, szef kuchni poznańskiej restauracji Autentyk.

Finał krajowej eliminacji Bocuse d'Or Poland 2019 odbył się 21 listopada w Krakowie podczas targów HoReCa Gastrofood. Konkurs ten wymaga od kucharzy ogromnej dyscypliny, wielu godzin przygotowań i ciągłego doskonalenia technik kulinarnych. Podczas krajowego finału mają przedstawić danie w 15 porcjach przestawione na palecie. Receptury mają się opierać na tradycyjnych polskich produktach. Liczy się też sposób podania dań na tacy. Krajowe eliminacje ma większość państw w Europie. Wszystko dlatego, by w finale walczyć o prestiżowy złoty medal Bocuse d'Or.

Konkurs skierowany jest do kucharzy czynnych zawodowo, którzy mają ukończone 23 lata w dniu Grande Finale Bocuse d'Or w Lyonie w styczniu 2021 roku. Przedtem zwycięzcę polskiej eliminacji czeka europejski półfinał w Tallinie.

Do krajowych eliminacji konkursu Bocuse d'Or Poland 2019 zakwalifikowało się sześciu wybitnych kucharzy:

  • Ernest Jagodziński, szef kuchni restauracji Autentyk (Poznań)
  • Jakub Kasprzak, szef kuchni restauracji Sezony, Restauracja i Hotel (Trzek)
  • Michał Stężalski, szef kuchni restauracji Szara Gęś (Kraków)
  • Łukasz Budzik, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion (Wrocław)
  • Mateusz Suliga, szef kuchni restauracji w hotelu Uniqus Palace (Kraków)
  • Krzysztof Nawrocki, szef kuchni restauracji Karczoch (Konstancin-Jeziorna)

W ciągu 5 godzin i 35 minut kandydaci przy wsparciu swoich pomocników (commis) przygotowywali danie mięsne dla 15 osób, zaprezentowane na platerze (tacy) oraz danie z ryby w 15 porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach. Dania oparte były przede wszystkim na polskich tradycyjnych produktach.

Zobacz też: Przepis na tradycyjną gęsinę

Wśród jury czołowe polskie nazwiska szefów kuchni na czele z Adamem Chrząstowskim. W jury zasiadł też poznaniak - Tomasz Purol, szef kuchni restauracji Blow Up Hall. Wśród sędziów z zagranicy znalazły się między innymi Emmanuel Renaut 3* Michelin i 7 pozycja w rankingu 100 Best Chefs in the World oraz Kurt Scheller, szef kuchni, krytyk kulinarny z Szwajcarii.



W finale krajowych eliminacji Bocuse d'Or Poland 2019 pierwsze miejsce zajął Jakub Kasprzak. Na drugim miejscu znalazł się Ernest Jagodziński, a trzecie zajął Michał Stężalski.

Idea konkursu Bocuse d'Or: zebranie 24 młodych szefów kuchni z całego świata, spośród najbardziej obiecujących talentów ich pokolenia i przygotowanie przez nich znakomitych potraw w ciągu 5 godzin 35 minut, przed publicznością. O rozstrzygnięciu Wielkiego Finału decyduje jury złożone z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.

Zobacz też:

Poznań: Najlepsze pierogarnie w mieście. Gdzie zjeść domowe ...

Sprawdź też:

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3