Finał krajowej eliminacji Bocuse d'Or Poland 2019 odbył się 21 listopada w Krakowie podczas targów HoReCa Gastrofood. Konkurs ten wymaga od kucharzy ogromnej dyscypliny, wielu godzin przygotowań i ciągłego doskonalenia technik kulinarnych. Podczas krajowego finału mają przedstawić danie w 15 porcjach przestawione na palecie. Receptury mają się opierać na tradycyjnych polskich produktach. Liczy się też sposób podania dań na tacy. Krajowe eliminacje ma większość państw w Europie. Wszystko dlatego, by w finale walczyć o prestiżowy złoty medal Bocuse d'Or.
Konkurs skierowany jest do kucharzy czynnych zawodowo, którzy mają ukończone 23 lata w dniu Grande Finale Bocuse d'Or w Lyonie w styczniu 2021 roku. Przedtem zwycięzcę polskiej eliminacji czeka europejski półfinał w Tallinie.
Do krajowych eliminacji konkursu Bocuse d'Or Poland 2019 zakwalifikowało się sześciu wybitnych kucharzy:
- Ernest Jagodziński, szef kuchni restauracji Autentyk (Poznań)
- Jakub Kasprzak, szef kuchni restauracji Sezony, Restauracja i Hotel (Trzek)
- Michał Stężalski, szef kuchni restauracji Szara Gęś (Kraków)
- Łukasz Budzik, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion (Wrocław)
- Mateusz Suliga, szef kuchni restauracji w hotelu Uniqus Palace (Kraków)
- Krzysztof Nawrocki, szef kuchni restauracji Karczoch (Konstancin-Jeziorna)
W ciągu 5 godzin i 35 minut kandydaci przy wsparciu swoich pomocników (commis) przygotowywali danie mięsne dla 15 osób, zaprezentowane na platerze (tacy) oraz danie z ryby w 15 porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach. Dania oparte były przede wszystkim na polskich tradycyjnych produktach.
Zobacz też: Przepis na tradycyjną gęsinę
Wśród jury czołowe polskie nazwiska szefów kuchni na czele z Adamem Chrząstowskim. W jury zasiadł też poznaniak - Tomasz Purol, szef kuchni restauracji Blow Up Hall. Wśród sędziów z zagranicy znalazły się między innymi Emmanuel Renaut 3* Michelin i 7 pozycja w rankingu 100 Best Chefs in the World oraz Kurt Scheller, szef kuchni, krytyk kulinarny z Szwajcarii.
W finale krajowych eliminacji Bocuse d'Or Poland 2019 pierwsze miejsce zajął Jakub Kasprzak. Na drugim miejscu znalazł się Ernest Jagodziński, a trzecie zajął Michał Stężalski.
Idea konkursu Bocuse d'Or: zebranie 24 młodych szefów kuchni z całego świata, spośród najbardziej obiecujących talentów ich pokolenia i przygotowanie przez nich znakomitych potraw w ciągu 5 godzin 35 minut, przed publicznością. O rozstrzygnięciu Wielkiego Finału decyduje jury złożone z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.
Zobacz też:
Sprawdź też:
- Najbardziej przerażające miejsce w Wielkopolsce. Co kryje?
- Przestępcy z Wielkopolski poszukiwani przez policję. Widziałeś któregoś z nich?
- 20 najlepszych porodówek w Wielkopolsce - zobacz ranking
- TOP 20 najlepszych obcokrajowców w historii Ekstraklasy
- Kradzieże, groźby, seks - co ludzie robią dla Fajniaków?
- Najlepsze sale weselne w Wielkopolsce. Ranking czytelników
Jaki olej do smażenia?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?