Botwinka, botwina, boćwina w roli głównej. Zobacz przepisy na dania!

AB
Cukiniowe placuszki z botwiną i żółtym serem
Cukiniowe placuszki z botwiną i żółtym serem fot. MSM Mońki
Botwinka, botwina, boćwina – kojarzymy ją głównie z zupą z młodych korzeni i liści buraków. Rzadziej używamy jej do innych potraw. Botwina dostępna jest w sklepach przez krótki czas, warto więc wykorzystać go jak najlepiej. Można skusić się nawet na dzień tematyczny. Przedstawiamy propozycję na śniadanie, obiad i kolację z botwinką i żółtym serem w roli głównej.

- Botwina zawiera substancje, które łagodzą nerwy, natomiast w żółtym serze oprócz witamin A, D i witamin z grupy B, znajduje się tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Dzień z botwinką proponujemy zacząć zdrowymi i pożywnymi placuszkami z dodatkiem cukinii i żółtego sera. Aby oszczędzić czas, możemy przygotować je wieczorem, dzień wcześniej. Obiad to z kolei niezwykła wariacja na temat roladek. Podajmy je na lekkiej, świeżej sałatce z młodej botwinki. Surowe listki są naprawdę pyszne! Na kolację proponujemy prawdziwą ucztę. Frittata z botwinką i żółtym serem będzie doskonała na ciepło i na zimno.

Danie na śniadanie: Cukiniowe placuszki z botwiną i żółtym serem

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • duża garść botwiny (razem z gałązkami)
  • 50 g sera żółtego podlaskiego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Cukinie i żółty ser zetrzeć na grubej tarce. Botwinę grubo posiekać. Warzywa i ser wymieszać z jajkiem, dodać mąkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Z ciasta formować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Danie na obiad: Roladki z nadziewane żółtym serem na sałatce z botwiny

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 200 g kiełbasy podwędzanej
  • 150 g sera żółtego edamskiego
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • dwie duże garści młodej botwiny

Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodać zmieloną na maszynce kiełbasę, pokrojony w paseczki ser, jajka i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i uformować wałeczki. Każdy obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor. Podawać na sałatce z młodej botwinki.

Na kolacje: Frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem

Składniki:

  • 600 g botwiny
  • 6 jajek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g sera żółtego edamskiego
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Botwinkę, cebulę i czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Żółty ser zetrzeć na tarce. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka i przyprawić je solą i pieprzem. Na patelnię z botwinką wlać jajka, delikatnie wymieszać. Na wierzchu posypać masę żółtym serem i ułożyć połówki pomidorków. Patelnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści, a jajka zetną.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie