Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Boże Narodzenie 2020. Zobacz ciekawe przepisy na karpia, łososia, śledzia i inne ryby, które mogą być daniami wigilijnymi

MIKO
Ryby należą do ścisłego kanonu potraw wigilijnych. Oprócz tradycyjnego karpia, który bezwzglednie króluje na wigilijnym stole, mogą jednak pojawić się na nim też inne smaczne i zdrowe ryby, takie jak: pstrąg, dorsz, sandacz, halibut czy tołpyga. Większość z tych ryb jest raczej chuda. Ich zaletą jest również niewielka ilość ości, bo dzięki temu mogą je jeść także dzieci. Być może nawet w nich zasmakują i będą je jadły chętnie nie tylko w Wigilię. Na wigilijnym czy świątecznym stole nie powinno też zabraknąć śledzi. Mamy na nie także kilka pomysłów. Sprawdźcie! --->
Ryby należą do ścisłego kanonu potraw wigilijnych. Oprócz tradycyjnego karpia, który bezwzglednie króluje na wigilijnym stole, mogą jednak pojawić się na nim też inne smaczne i zdrowe ryby, takie jak: pstrąg, dorsz, sandacz, halibut czy tołpyga. Większość z tych ryb jest raczej chuda. Ich zaletą jest również niewielka ilość ości, bo dzięki temu mogą je jeść także dzieci. Być może nawet w nich zasmakują i będą je jadły chętnie nie tylko w Wigilię. Na wigilijnym czy świątecznym stole nie powinno też zabraknąć śledzi. Mamy na nie także kilka pomysłów. Sprawdźcie! --->
Ryby należą do ścisłego kanonu potraw wigilijnych. Oprócz tradycyjnego karpia, który bezwzglednie króluje na wigilijnym stole, mogą jednak pojawić się na nim też inne smaczne i zdrowe ryby, takie jak: pstrąg, dorsz, sandacz, halibut czy tołpyga. Większość z tych ryb jest raczej chuda. Ich zaletą jest również niewielka ilość ości, bo dzięki temu mogą je jeść także dzieci. Być może nawet w nich zasmakują i będą je jadły chętnie nie tylko w Wigilię. Na wigilijnym czy świątecznym stole nie powinno też zabraknąć śledzi. Mamy na nie także kilka pomysłów. Sprawdźcie!

Chyba nikt nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez karpia.

To ryba średniotłusta. W jej mięsie znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe: kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu i zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Karp jest też źródłem witamin z grupy B (B1, B6, B12 oraz PP). Rybę można podawać na wiele sposobów: gotowaną, smażoną, pieczoną, faszerowaną czy w galarecie.

Tradycyjny smażony karp to w większości polskich domów podstawa każdej wieczerzy wigilijnej. Jedne gospodynie przygotowują dzwonka ryby, inne wybierają filety. Oczyszczoną, umytą i osuszoną rybę przyprawiamy solą i obtaczamy w mące albo w roztrzepanym jajku i tartej bułce - do wyboru. Na gorącym oleju rzepakowym (lub maśle klarowanym) smażymy po obu stronach. To prosty przepis, dzięki któremu nie zatracamy naturalnego smaku ryby. Udekorowaną ćwiartkami cytryny możemy podawać na stół.

Zobaczcie też inne przepisy na karpia, łososia, pstrąga, dorsza czy śledzia:

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski