Chyba nikt nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez karpia.
To ryba średniotłusta. W jej mięsie znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe: kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu i zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Karp jest też źródłem witamin z grupy B (B1, B6, B12 oraz PP). Rybę można podawać na wiele sposobów: gotowaną, smażoną, pieczoną, faszerowaną czy w galarecie.
Tradycyjny smażony karp to w większości polskich domów podstawa każdej wieczerzy wigilijnej. Jedne gospodynie przygotowują dzwonka ryby, inne wybierają filety. Oczyszczoną, umytą i osuszoną rybę przyprawiamy solą i obtaczamy w mące albo w roztrzepanym jajku i tartej bułce - do wyboru. Na gorącym oleju rzepakowym (lub maśle klarowanym) smażymy po obu stronach. To prosty przepis, dzięki któremu nie zatracamy naturalnego smaku ryby. Udekorowaną ćwiartkami cytryny możemy podawać na stół.
Zobaczcie też inne przepisy na karpia, łososia, pstrąga, dorsza czy śledzia:
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?