18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Boże Narodzenie: Przepisy na tradycyjne potrawy

Elżbieta Podolska
Do uroczystej kolacji można się przygotować kilka dni wcześniej. Wiele dań musi przejść przyprawami. Wtedy będą smaczniejsze
Do uroczystej kolacji można się przygotować kilka dni wcześniej. Wiele dań musi przejść przyprawami. Wtedy będą smaczniejsze Arkadiusz Gola/polskapresse
I znowu te święta - słychać utyskiwanie pań. Zakupy, sprzątanie, mycie okien, gotowanie, pieczenie, praca, pranie, prasowanie, dzieci, prezenty, pakowanie - nie ma czasu na oddech. A gdzie tu wypocząć i jeszcze ładnie wyglądać? To da się zrobić i to bardzo prosto. Przeznaczając od dzisiaj dwie godziny na przygotowanie świąt - pisze Elżbieta Podolska. I podaje przepisy na Boże Narodzenie.

Dla wielu pań to rzeczywiście udręka. Nagle oprócz pracy zawodowej i tej codziennej w domu trzeba zrobić mnóstwo rzeczy, na które trudno znaleźć czas i, co dziwne, z dnia na dzień tych zajęć nie ubywa, tylko jakby narasta.

Wiem, że łatwo pisać, ale naprawdę się to sprawdza: wystarczy zaplanować dzień po dniu. Nawet jeszcze teraz, kiedy do świąt został nieco ponad tydzień. Wszystko da się spokojnie zrobić. Już teraz możemy zrobić zakwas na barszcz, a dzień dwa przed uroczystą kolacją go dokończyć. I mieć sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie.

Do uroczystej kolacji można się przygotować kilka dni wcześniej. Wiele dań musi przejść przyprawami. Wtedy będą smaczniejsze

- Musimy tylko pamiętać, żeby go nie przecedzać wcześniej. To dopiero przed podaniem na stół - mówi Michał Masztalerz, szef kuchni Bistro Pod Szczęśliwą 13. - Wtedy smak i kolor jest lepszy.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Dzisiaj, albo jutro możemy wraz z rodziną zabrać się za lepienie pierogów, uszek czy robienie łazanek.
- Teraz spędzimy przy tym godzinę czy dwie, ale w Wigilię nie będzie już żadnego bałaganu w kuchni i dodatkowej pracy - argumentuje Michał Masztalerz. - Możemy przygotować pierogi i lekko je obgotować. Potem niech ostygną, wyschną. Można je poukładać na desce i tak zamrażać, by się nie posklejały. Potem wystarczy wsypać do woreczka i w zamrażarce poczekają na swoją kolej.

Uszka wigilijne także można przygotować już teraz, ale nie trzeba ich gotować wcześniej. Wystarczy zamrozić. Łazanki przygotowujemy i suszymy. Będą gotowe do gotowania i robienia z makiem dzień przed Wigilią.

Trzy dni wcześniej możemy zabrać się już za przygotowywanie pieczonych mięs. Można je zamarynować, a potem upiec. Im się przecież także nic nie stanie do świąt. - Dobrze jest jak wcześniej na dzień czy dwa przed Wigilią przygotujemy też śledzie - radzi M. Masztalerz z Bistra Pod Szczęśliwą 13. - Wtedy mają czas na to, by przejść smakami dodatków.

Oczywiście teraz zaczynamy też robić bigos, bo ten prawdziwy staropolski, musi się wysmażać przez kilka dni.
- Kapusta z grochem czy kapusta z grzybami także może zostać wcześniej przez nas zrobio-na - tłumaczy kucharz. - Nawet sos grzybowy, czy to borowikowy, czy pieczarkowy można zrobić dzień wcześniej. Tak samo obrać ziemniaki. Makiełkom i kompotowi dobrze zrobi, jak trochę postoją. Tylko ryby smażymy w Wigilię - podpowiada.

Ale i na to jest sposób. Bo jeżeli mamy na kolację gości i kilka gatunków smażonych ryb, można je upiec wcześniej i potem ułożyć na blasze. Posmarować delikatnie oliwą (żeby nie wyschły) i włożyć do piekarnika. Gdyby zaczęły się za mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową.

I tym sposobem zabierając się za pracę już dzisiaj w Wigilię będziemy śliczne, uczesane, wymalowane i przede wszystkim wypoczęte.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Boże Narodzenie: Przepisy na tradycyjne potrawy - Głos Wielkopolski

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski