Składniki:
4 bakłażany
4 słodkie czerwone papryki
2 pomidory
4 ząbki czosnku
1/2 wiązki natki pietruszki
1/2 filiżanki oliwy
2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
Bakłażany opiec, aż ich skórka popęka. Przed zdjęciem skórki można je na godzinę włożyć do zimnej wody, wtedy pozbędą się goryczki.
Bakłażany bez skórki pokroić w drobne kawałki i utłuc na miazgę w moździerzu. Paprykę również trzeba opiec, tak by ściągnąć z niej skórkę. Oczyścić z nasion, pokroić i rozgnieść na miazgę razem z bakłażanem.
Pomidory bez skórki zetrzeć na tarce i połączyć z resztą. Do masy dodawać powoli oliwę i ocet. Stale trzeba mieszać. Następnie rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną pietruszkę. Doprawić solą do smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?