Carpaccio z łososia

Agnieszka Ciborek
Carpaccio z łososia
Carpaccio z łososia Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z rybą. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek.

Składniki na marynatę:
300 g surowego lososia
pęczek koperku
cukier brązowy
sól himalajska (lub morska)
pieprz różowy (sypki, nie marynowany)

Składniki na dressing:

  • 1 żółtko
  • pół słoiczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • ok. 100 ml oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie:
Łososia układamy na desce i jego górną część posypujemy delikatnie solą himalajską i różowym pieprzem (najlepiej pokruszyć go w dłoniach). Cukrem brązowym posypać delikatnie po całości, równomiernie wypełnić całą powierzchnię ryby. Na sam koniec posiekać koperek i obicie wklepać go w rybę. Następnie owinąć łososia w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 24 godziny z czego 12 godzin musi leżeć koperkiem ku górze, a po 12 godzinach obrócić go koperkiem na dół.
Po tym czasie nasze carpaccio jest gotowe i można je kroić w cieniutkie plastry i rozłożyć na talerzu posmarowanym dressingiem.

Dressing:
Koperek posiekać. Do naczynia wbijamy żółtko dodajemy musztardę i delikatnie mieszamy. Nie przerywając mieszania wlewamy powoli olej a następnie miód, na koniec wsypujemy koperek i dresing gotowy.
(dressing można zrobić na jeszcze jeden sposób: olej zamieniamy na olej z pestek winogron i nie dodajemy żółtka)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie