Składniki na marynatę:
300 g surowego lososia
pęczek koperku
cukier brązowy
sól himalajska (lub morska)
pieprz różowy (sypki, nie marynowany)
Składniki na dressing:
- 1 żółtko
- pół słoiczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
- ok. 100 ml oleju
- 3 łyżki miodu
- 1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Łososia układamy na desce i jego górną część posypujemy delikatnie solą himalajską i różowym pieprzem (najlepiej pokruszyć go w dłoniach). Cukrem brązowym posypać delikatnie po całości, równomiernie wypełnić całą powierzchnię ryby. Na sam koniec posiekać koperek i obicie wklepać go w rybę. Następnie owinąć łososia w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 24 godziny z czego 12 godzin musi leżeć koperkiem ku górze, a po 12 godzinach obrócić go koperkiem na dół.
Po tym czasie nasze carpaccio jest gotowe i można je kroić w cieniutkie plastry i rozłożyć na talerzu posmarowanym dressingiem.
Dressing:
Koperek posiekać. Do naczynia wbijamy żółtko dodajemy musztardę i delikatnie mieszamy. Nie przerywając mieszania wlewamy powoli olej a następnie miód, na koniec wsypujemy koperek i dresing gotowy.
(dressing można zrobić na jeszcze jeden sposób: olej zamieniamy na olej z pestek winogron i nie dodajemy żółtka)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?