Cebula na wzmocnienie organizmu. Właściwości lecznicze cebuli. Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis na syrop z cebuli na kaszel 4.12.2021

Katarzyna Bil
Katarzyna Bil

Wideo

Udostępnij:
Właściwości zdrowotne i odżywcze cebuli. Jak zrobić syrop na przeziębienie z cebuli? To niepozorne warzywo jest nie tylko doskonałym dodatkiem do wytrawnych dań, ale też lekiem na kaszel, anginę czy zapalenie krtani. Zobacz recepturę, z której korzystają kobiety od pokoleń. Nie daj się przeziębieniu w sezonie jesiennym.

Spis treści

Właściwości zdrowotne cebuli. Przepis na syrop z cebuli na kaszel

Cebula od wieków jest dostępna w kuchni ze względu na swoje walory smakowe. Poza tym, od równie dawna, warzywo jest wykorzystywane jako środek leczniczy. Medycyna ludowa mówi, że cebula była wykorzystywana między innymi na bóle reumatyczne, problemy trawienne i przede wszystkim na przeziębienie.

Cebula jest bogata w:

  • witaminę C
  • magnez
  • potas
  • krzem
  • cynk
  • fosfor
  • substancje bakteriobójcze

Oznacza to więc, że cebula ma minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu i działa na różne infekcje i choroby. Co ciekawe naukowcy odkryli, że cebula może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Na jakie schorzenia działa cebula?

Cebula ma działanie rozrzedzające krew. Dzięki temu może skutecznie zapobiegać zakrzepom. Dzięki dużej zawartości potasu obniża ciśnienie u osób chorych na nadciśnienie tętnicze. Cebula jest też dobra na problemy trawienne i przeciwdziała zaparciom.

Zobacz, jak zrobić syrop na przeziębienie z cebuli - prosty przepis.

Syrop z cebuli

Wykonanie syropu z cebuli jest dziecinnie proste. To receptura pochodząca od naszych babć, która przechodzi z pokolenia na pokolenie. Syrop z cebuli ma działać przeciwko przeziębieniu, pomagając pozbyć się objawów choroby, gdy tylko się pojawią. Syrop z cebuli jest dobry na oczyszczenie dróg oddechowych i odksztuszanie wydzieliny. Lekarze zalecają syrop z cebuli szczególnie dla dzieci.

Przepis na syrop z cebuli

Do wykonania syropu z cebuli potrzebujemy tylko dwóch składników, które każdy ma w domu. Są to cebula i cukier.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i umieszczamy w naczyniu. Całość zasypujemy cukrem i mieszamy. Tak przygotowaną miksturę przykrywamy i zostawiamy na kilka godzin. Gdy cebula puści soki syrop jest gotowy do podania.

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kinia
Dajcie spokój...tego się nie da pić. Od samego myślenia zbiera mi się na wymioty...już wolę zapobiegać niż leczyć. Jak się ludzie badają profilaktycznie to żadne przeziebienia nie są im straszne. Widze po sobie. 2 razy w roku chodze do laboratorium diagnostyki. Aktualnie jest po. Udało się nawet załapać na cały pakiet postaw na odporność w cenie promo z kodem odporni
P
PARTIARAZEM
Sam syrop nie wy starczy bo jeszcze trzeba wziąść zaszczyk cha! Kowidowy ta jasne. Przy najmiej 3 dawki cha!
Dodaj ogłoszenie