W najgorszej sytuacji w kraju byli producenci z regionu południowo-wschodniego (województwo lubelskie, świętokrzyskie, podkarpackie, małopolskie, śląskie), gdzie w marcu ceny skupu mleka spadły aż o 4,4 proc.
W makroregionie zachodnim (w skład którego oprócz Wielkopolski wchodzi też województwo opolskie, dolnośląskie, lubuskie i zachodnio-pomorskie) w pierwszym tygodniu kwietnia ceny hurtowe większości produktów mleczarskich spadły.
Masło staniało przeciętnie o 5,4 proc. , przy czym cena masła w blokach spadła o 3,1 proc., zaś konfekcjonowane staniało o 3,6 proc. Ta różnica w cenie należy do największych.
Znacznie mniej widoczny był spadek cen samego mleka. Pasteryzowane staniało przeciętnie o 0,8 proc.
Mieszkańcy zachodniej części kraju za kefir płacili co prawda przeciętnie o 2,8 proc. mniej, ale w praktyce tańsze były jedynie kefiry o zawartości tłuszczu od 1,5 do 1,8 proc. Producenci kefirów o zawartości tłuszczu 2 proc. podnieśli ceny o 7,6 proc.
Tylko nieznacznie (średnio o 1 proc.) zdrożała śmietana i śmietanka (niezależnie od zawartości tłuszczu).
W Wielkopolsce spadła cena serów dojrzewających. Zaser gouda trzeba było zapłacić o 8,8 proc. mniej. To największy spadek w skali kraju.
W regionie centralnym (województwo mazowieckie i łódzkie) cena tego sera wzrosła o 1,9 proc. W makroregionach północnym i południowo-wschodnim co prawda także odnotowano spadki cen, ale mniejsze niż na zachodzie kraju. Tam ceny spadły odpowiednio o 2,1 i 1,1 proc.
Porównując ceny rok do roku, największy spadek daje się zauważyć w cenach masła, najmniej zmieniła się cena mleka w proszku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?