Jak zrobić cepeliny?
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 60 g maki ziemniaczanej
- Sól
Farsz:
- 500 g łopatki wołowej,
- 40 g bułki tartej,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli,
- sól,
- pieprz,
- czosnek
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Do polania:
- 150 g boczku wędzonego
- 100 g cebuli
Przygotowanie:
Połowę ziemniaków odłożyć i ugotować, odparować i przetrzeć. Resztę zetrzeć na drobno, odcisnąć bardzo mocno za pomocą gazy. Osad dołączyć do odciśniętej miazgi, dodać ugotowane ziemniaki, sól i wyrobić. Ciasto przygotowywać partiami. Przyrządzić nadzienie z mięsa gotowanego. Mięso zemleć, dodać podduszoną na tłuszczu cebulę, tartą bułkę, sól i pieprz, dobrze wymieszać i wyrobić. Kawałki ciasta rozpłaszczać w dłoniach, nadziewać mięsem. Kształtować owalne porcje po 2 sztuki na porcję.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?