Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cepeliny: Przysmak kuchni kresowej

ELKA
Cepeliny
Cepeliny Paweł Miecznik
Pyszne, kaloryczne i kojarzące się ze wschodem - cepeliny

Jak zrobić cepeliny?

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g maki ziemniaczanej
  • Sól

Farsz:

  • 500 g łopatki wołowej,
  • 40 g bułki tartej,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Do polania:

  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g cebuli

Przygotowanie:
Połowę ziemniaków odłożyć i ugotować, odparować i przetrzeć. Resztę zetrzeć na drobno, odcisnąć bardzo mocno za pomocą gazy. Osad dołączyć do odciśniętej miazgi, dodać ugotowane ziemniaki, sól i wyrobić. Ciasto przygotowywać partiami. Przyrządzić nadzienie z mięsa gotowanego. Mięso zemleć, dodać podduszoną na tłuszczu cebulę, tartą bułkę, sól i pieprz, dobrze wymieszać i wyrobić. Kawałki ciasta rozpłaszczać w dłoniach, nadziewać mięsem. Kształtować owalne porcje po 2 sztuki na porcję.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski