Sekretem kuchni chińskiej są przyprawy. Czosnek, cebula, cynamon, papryczka chili, koper i bardzo ostry pieprz syczuański - to podstawy mieszanek, z których komponuje się dania oparte na pięciu smakach: kwaśnym, gorzkim, słonym, słodkim i pikantnym.
Najczęściej kupić je można w postaci pudru pod nazwą - Wu xiang fen. Jedna z tradycyjnych mieszanek składa się z cynamonu mielonego, goździków, anyżu, nasion kopru i pieprzu syczuańskiego. Gotowe można kupić w sklepie, ale warto zawsze przeczytać skład.
Nauki chińskich potraw nie zaczynajcie od pierożków - Wonton czy „stuletnich jajek”. Te są zakonserwowanym i przechowywanym od kilku tygodni dokilku miesięcy w różnych roztworach jajkiem na twardo. Zczasem zmieniają swój kolor - białko na przejrzysty brązowy, a żółtko na niebieski. Z kolei pierożki, choć nie potrzebują konserwowania, to ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. I chociaż ciasto na nie to tylko mąka, woda i sól, to nie zawsze się udają. Dlatego mamy dla was propozycje prostych i sycących dań, które wyjdą wam już za pierwszym razem.
Ryż z jajkiem po chińsku
Składniki:
- 150 g ryżu,
- 3 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 mniejsze cebulki,
- 2 łyżki oleju,
- 125 g groszku zielonego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól
Sposób przygotowania:
Gotujemy ryż w osolonej wodzie przez 1-12 minut (może być jeszcze twardy). Odcedzamy i hartujemy ryż zimną wodą. Następnie robimy jajecznicę. Na głębokiej patelni lub woku na oleju około 2 minut podsmażamy czosnek. Drobno posiekaną cebulę i groszek. Następnie dodajemy ryż. Mieszamy. Dalej dodajemy jajka, sos sojowy oraz sól. Wszystko kolejny raz mieszamy.
Doufu Hua, czyli budyń z tofu
Składniki:
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 10 g żelatyny,
- 175 g tofu,
- 1 łyżka miodu,
- 1/3 szklanki zagotowanej wody,
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. W blenderze miksujemy tofu pokrojone w kawałki z miodem i mlekiem sojowym. Przelewamy masę do wielkiej miski. Cały czas mieszając, powoli wprowadzamy do białej masy żelatynę. Na końcu dodajemy ekstrakt migdałowy. Przepuszczamy masę przez sito, by pozbyć się grudek i rozlewamy w formy. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Najczęściej budyń serwuje się z różnymi sosami oraz owocami.
Funczoza, czyli makaron sojowy z kurczakiem
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka,
- 200 g makaronu sojowego,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona papryka,
- 50 ml octu ryżowego,
- 50 ml sosu sojowego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Piersi kroimy w podłużne paski i smażymy na silnym ogniu. Dodajemy pokrojone w krążki cebule. Solimy i pieprzymy. Wszystko smażymy do złotego koloru i zdejmujemy z patelni do dużej miski. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Paprykę kroimy w słomkę, a marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę z marchewką odsmażamy na patelni po kurczaku. Dodajemy do dużej miski z kurczakiem paprykę z marchewką oraz makaron. Doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę, by wszystkie składniki się przegryzły. Tak przygotowany makaron jeść można na zimno i na ciepło.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?