Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chińszczyzna z grzybkami mun

Agnieszka Ciborek
Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z grzybami. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek .

Składniki:

  • 1opak. Makaronu ryżowego
  • garść grzybków mun
  • 1mała marchewka
  • pół otartej skórki z limonki
  • 400g ulubionego mięsa (np. kurczak, wołowina –ja użyłam akurat upieczonych żeberek)
  • 100ml sosu sojowo-grzybowego
  • 100ml sosu sweet chili
  • 1cebula
  • 100g kiełek fasoli mung
  • pół pęczka pietruszki

Sposób wykonania:
Makaron łamiemy na pół zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż napęcznieje. Grzybki również zalewamy wrzątkiem i gdy „urosną” odcinamy twardą część znajdującą się na środku każdego grzybka i drobno siekamy. Mięso bardzo drobno kroimy i podsmażamy z cebulką i grzybkami dorzucamy kiełki, skórkę z limonki i pietruszkę. Smażymy aż mięso będzie gotowe i dorzucamy makaron i wlewamy sosy: sojowo-grzybowy i słodkie chili (można delikatnie podlać wodą żeby rozcieńczyć sos). Można doprawić świeżym startym imbirem lub imbirem sypkim.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski