Chińszczyzna z grzybkami mun

Agnieszka Ciborek
Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z grzybami. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek .

Składniki:

  • 1opak. Makaronu ryżowego
  • garść grzybków mun
  • 1mała marchewka
  • pół otartej skórki z limonki
  • 400g ulubionego mięsa (np. kurczak, wołowina –ja użyłam akurat upieczonych żeberek)
  • 100ml sosu sojowo-grzybowego
  • 100ml sosu sweet chili
  • 1cebula
  • 100g kiełek fasoli mung
  • pół pęczka pietruszki

Sposób wykonania:
Makaron łamiemy na pół zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż napęcznieje. Grzybki również zalewamy wrzątkiem i gdy „urosną” odcinamy twardą część znajdującą się na środku każdego grzybka i drobno siekamy. Mięso bardzo drobno kroimy i podsmażamy z cebulką i grzybkami dorzucamy kiełki, skórkę z limonki i pietruszkę. Smażymy aż mięso będzie gotowe i dorzucamy makaron i wlewamy sosy: sojowo-grzybowy i słodkie chili (można delikatnie podlać wodą żeby rozcieńczyć sos). Można doprawić świeżym startym imbirem lub imbirem sypkim.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie