Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chleb z Sycyna (gmina Oborniki)

red
Chleb z Sycyna (gmina Oborniki)
Chleb z Sycyna (gmina Oborniki) archiwum

Składniki:

  • 150 gr mąki żytniej 720,
  • 250 gr mąki pszennej 750,
  • 180 gr zakwasu,
  • 260 gr wody,
  • 10 gr soli,
  • 10 gr drożdży.

Zakwas to niewielka ilość mąki rozrobiona z wodą i po zakwaszeniu dodawana zamiast drożdży do ciasta. Wykorzystuje się obecne w powietrzu bakterie kwasu mlekowego wywołujące fermentację mlekową.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zacząć formować jako bochenki chleba. Po ponownym wyrośnięciu wstawić do pieca o temperaturze 210 stopni Celsjusza i piec 50-60 min. Po 15 min. zmniejszyć temp. do 180 stopni. Żeby ciasto wyrosło potrzebny jest środek spulchniający.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski