Składniki:
- 150 gr mąki żytniej 720,
- 250 gr mąki pszennej 750,
- 180 gr zakwasu,
- 260 gr wody,
- 10 gr soli,
- 10 gr drożdży.
Zakwas to niewielka ilość mąki rozrobiona z wodą i po zakwaszeniu dodawana zamiast drożdży do ciasta. Wykorzystuje się obecne w powietrzu bakterie kwasu mlekowego wywołujące fermentację mlekową.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zacząć formować jako bochenki chleba. Po ponownym wyrośnięciu wstawić do pieca o temperaturze 210 stopni Celsjusza i piec 50-60 min. Po 15 min. zmniejszyć temp. do 180 stopni. Żeby ciasto wyrosło potrzebny jest środek spulchniający.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?