Chleb żytni wielkopolski produktem tradycyjnym

Elżbieta Podolska
Wypiek chleba  żytniego wielkopolskiego ma ponadstuletnią tradycję
Wypiek chleba żytniego wielkopolskiego ma ponadstuletnią tradycję Janusz Romaniszyn
Rozpoczynamy cykl, w którym będziemy przedstawiać wielkopolskie produkty. To wszystko, czym możemy się pochwalić, co warte jest promowania i przede wszystkim smakowania.

Wypada zacząć od chleba, bo to bez niego nie możemy się obyć. To kromką świeżego chleba rozpoczynamy dzień, potem idziemy z nim do pracy, czasem towarzyszy nam przy obiedzie, a potem z nim kończymy dzień.

Podobno ludzkość wypieka go od ponad 12 tysięcy lat. Najstarszy bochenek, jaki udało się odnaleźć archeologom pochodzi sprzed 6 tysięcy lat i został odnaleziony na Krecie.

Pewnie w Wielkopolsce aż takich tradycji nie ma, ale za to mamy się, czym pochwalić. To chleb żytni wielkopolski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Pięknie pachnie, jest okrągły i waży 2,5 kilograma. W smaku jest nieco kwaskowy. Warto poszukać go w piekarniach, bo jego smak ubarwi każdy posiłek.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Chleb żytni wypiekany był z ciasta kwaśnego, rosnącego. Mąkę zmieszaną z wodą należało poddać zakwaszeniu, co powodowało pojawienie się w cieście gazu, który dalej stymulował jego wzrost. Taki sposób wypieku chleba upowszechnił się na terenie wsi polskiej, w tym także wielkopolskiej, na przełomie XIX i XX wieku.

Chleb wypiekano raz w tygodniu, bądź co 10-14 dni. By zachować jego świeżość, suszono go bądź przechowywano w workach po mące. Przed spożyciem odświeżano go przez 3-krotne moczenie lub wkładanie na krótko do pieca. W okresie międzywojennym czasem do chleba dodawano drożdży. Dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto formowano w bochenki, układano na płótnie lub w koszyczki i dalej wkładano do pieca.

W starszych domach olęderskich piece chlebowe znajdowały się we wnętrzu, w szerokich kominach budowanych z gliny. Pruskie zakazy przeciwpożarowe spowodowały, że we wsiach zwartych piece chlebowe lokalizowano poza domem. Chleb żytni wielkopolski jest wypiekany według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

W Wielkopolsce na listę produktów tradycyjnych wpisano też chleb cygański, chleb z Komorowa i poznański pumpernikel Adama.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3