Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chlebek dyniowy na jesienną szarugę

Anastazja Bezduszna
Jan Niezbędny
Chrupiąca skórka, puszysty środek i dyniowy aromat, a wszystko to w energetycznym, pomarańczowym kolorze. Chlebek dyniowy urzeka lekko słodkawym smakiem i długotrwałą świeżością. To idealne zastępstwo zwykłego chleba można upiec z użyciem dojrzałych, jesiennych dyń.

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej,
  • 3 g drożdży,
  • 100 ml mleka,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka drobnej soli,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 250 g dyni

Sposób przygotowania:
Wydrążamy miąższ z dyni i rozdrabiamy na mniejsze kawałki. Następnie w letnim mleku rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże. Odstawiamy je do wyrośnięcia na kilka minut. W tym czasie do przesianej mąki chlebowej dodajemy sól, miąższ z dyni, olej i na końcu wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Przekładamy je do foremki i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, wstawiamy je do piekarnika na około 30 minut. Nie otwieramy piekarnika, by chleb nie opadł. Kiedy skórka chleba już się zrumieni, można patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak, możemy wyciągnąć chlebek z piekarnika.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski