Składniki:
- 500 g mąki chlebowej,
- 3 g drożdży,
- 100 ml mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka drobnej soli,
- 1/4 szklanki oleju,
- 250 g dyni
Sposób przygotowania:
Wydrążamy miąższ z dyni i rozdrabiamy na mniejsze kawałki. Następnie w letnim mleku rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże. Odstawiamy je do wyrośnięcia na kilka minut. W tym czasie do przesianej mąki chlebowej dodajemy sól, miąższ z dyni, olej i na końcu wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Przekładamy je do foremki i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, wstawiamy je do piekarnika na około 30 minut. Nie otwieramy piekarnika, by chleb nie opadł. Kiedy skórka chleba już się zrumieni, można patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak, możemy wyciągnąć chlebek z piekarnika.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?