Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- 1 sztuka zielonej papryki
- 100 gram świeżych liści jarmużu
- 2-3 łyżki świeżych ziół takich jak: tymianek, majeranek, szałwia, bazylia, oregano
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka tartego parmezanu lub innego sera twardego długo dojrzewającego (opcja)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 4 gramy suchych drożdży (pół opakowania)
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Proporcje na małą formę o średnicy 17-18 cm.
Paprykę umyć pozbawić nasion i pociąć na mniejsze kawałki. Jarmuż umyć, można zastąpić szpinakiem świeżym. Zioła opłukać. Mąkę uniwersalną wsypać do malaksera, dodać paprykę, jarmuż, zioła, sól, oliwę, parmezan tarty, cukier i drożdże suche.
Uruchomić malakser i zmiksować, aż ciasto się wyrobi, miksując odpowiednio długo można dodać troszeczkę wody, ale nie dużo tak 1/5 szklanki max). Ciasto powinno być elastyczne i nie płynne tylko zwarte.
Przełożyć do formy nasmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia, ja wkładam do piekarnika nagrzanego na minimum.
Piec około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?