Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chlebek jarmużowo-paprykowy

Karolina Marcinkowska
Chlebek jarmużowo-paprykowy
Chlebek jarmużowo-paprykowy Karolina Marcinkowska
Prezentujemy przepis na chlebek jarmużowo-paprykowy. Jego autorem jest Karolina Marcinkowska

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 sztuka zielonej papryki
  • 100 gram świeżych liści jarmużu
  • 2-3 łyżki świeżych ziół takich jak: tymianek, majeranek, szałwia, bazylia, oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka tartego parmezanu lub innego sera twardego długo dojrzewającego (opcja)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 4 gramy suchych drożdży (pół opakowania)
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Proporcje na małą formę o średnicy 17-18 cm.
Paprykę umyć pozbawić nasion i pociąć na mniejsze kawałki. Jarmuż umyć, można zastąpić szpinakiem świeżym. Zioła opłukać. Mąkę uniwersalną wsypać do malaksera, dodać paprykę, jarmuż, zioła, sól, oliwę, parmezan tarty, cukier i drożdże suche.

Uruchomić malakser i zmiksować, aż ciasto się wyrobi, miksując odpowiednio długo można dodać troszeczkę wody, ale nie dużo tak 1/5 szklanki max). Ciasto powinno być elastyczne i nie płynne tylko zwarte.

Przełożyć do formy nasmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia, ja wkładam do piekarnika nagrzanego na minimum.
Piec około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski