Składniki:
0,5 kg mąki pszennej,
370 ml maślanki,
2 jajka,
15 dag cukru,
1 płaska łyżeczka soli,
1 łyżka stołowa sody spożywczej,
10 dag rodzynek,
1 łyżeczka kminku mielonego,
3 kopiaste łyżki kakao
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Kilka godzin wcześniej należy namoczyć rodzynki. Gdy już przystępujemy do wyrabiania ciasta, rodzynki przelać na sito i odsączyć.
Wszystkie składniki należy wyrobić na gładką masę, którą tak długo ugniatamy, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki.
O ile ciasto jest zbyt gęste, to należy dodać maślanki. Ciasto na chlebek powinno mieć konsystencję ciasta piernikowego.
Piec w formie korytko około godziny w piekarniku o temperaturze 150-180 stopni C.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?