Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chlebek zwany "pychotka"

Karolina Sternal
Chlebek zwany pychotka
Chlebek zwany pychotka Karolina Sternal
Jeden ze smakołyków wypiekanych w Turwi

Składniki:
0,5 kg mąki pszennej,
370 ml maślanki,
2 jajka,
15 dag cukru,
1 płaska łyżeczka soli,
1 łyżka stołowa sody spożywczej,
10 dag rodzynek,
1 łyżeczka kminku mielonego,
3 kopiaste łyżki kakao

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Kilka godzin wcześniej należy namoczyć rodzynki. Gdy już przystępujemy do wyrabiania ciasta, rodzynki przelać na sito i odsączyć.

Wszystkie składniki należy wyrobić na gładką masę, którą tak długo ugniatamy, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki.
O ile ciasto jest zbyt gęste, to należy dodać maślanki. Ciasto na chlebek powinno mieć konsystencję ciasta piernikowego.
Piec w formie korytko około godziny w piekarniku o temperaturze 150-180 stopni C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski