Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chłodnik bułgarski Tarator

AB
Sphinx
Silnie orzeźwiający, niesamowicie smaczny, lekkostrawny i zdrowy chłodnik jogurtowo-ogórkowy z aromatycznym czosnkiem i koperkiem oraz z chrupiącymi orzechami włoskimi rekomenduje Klaudiusz Wachowiak, szef kuchni restauracji Sphinx.

Przepis na 2 osoby:

  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g zielonego ogórka (2-3 ogórki gruntowe)
  • ząbek czosnku
  • świeży koperek
  • kilka orzechów włoskich
  • sól i mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Ogórki obieramy i kroimy w słupki, dodajemy soli i odstawiamy na 30 minut, żeby ogórki oddały nadmiar wody.
W tym czasie do naczynia wylewamy jogurt naturalny gęsty, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, a następnie doprawiamy całość solą i czarnym pieprzem, zgodnie z upodobaniami.

Po 30 minutach odsączamy ogórki z soku, który puściły i dodajemy do jogurtu. Całość dokładnie mieszamy i schładzamy przez 2 godziny. Tarator serwujemy w miseczkach, suto posypany posiekanym koperkiem zielonym oraz pokruszonymi orzechami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski