ZOBACZ TEŻ: Wiosenna zupa z botwiny
Chłodnik litewski
Składniki:
- pęczek botwiny
- natka pietruszki
- pęczek koperku i pęczek szczypiorku
- 1 duży ogórek szklarniowy
- duży kubek gęstego jogurtu tzw. śródziemnomorski
- szklanka słodkiej śmietany gospodarskiej (18% ze sklepu)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 20 dkg szynki gotowanej wieprzowej
- sól, pieprz i cukier do smaku
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Sposób przygotowania:
Buraczki z botwiny dokładnie i kroję w paseczki o długości od 3 do 4 cm i grubości do 1 mm.
Gotuję krótko żeby zostały pół twarde w lekko osolonej i zakwaszonej wodzie, by nie straciły koloru.
Na sam koniec dorzucam drobno posiekane łodyżki i pokrojone w paski liście. Mają one zachować jędrność.
Odcedzam, nie wylewam wywaru. Botwinę odstawiam by wystygła. Siekam koperek, pietruszkę i szczypiorek.Wrzucam do miski.
Dodaję wystudzoną botwinę, jogurt i śmietanę oraz drobno posiekane 2 jajka i pokrojoną w małą kostkę szynkę i w paseczki ogórka. Całość mieszam,
W zależności od smaku doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest zbyt gęste rozcieńczam na dwa sposoby. Kiedy chłodnik jest blady o słabym różowym kolorze dodaję sok z buraków kwaszony BIO z Tarczyna lub gdy ma wystarczający kolor podlewam wywarem z gotowania botwiny.
Teraz chłodnik ląduje na 2-3 godziny do lodówki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?