W skrócie
Gofry na maślance — prosty przepis
Domowe czekoladowe gofry z bitą śmietaną i owocami to prawdziwy rarytas. Możesz podać je z brzoskwiniami, truskawkami, malinami czy bananami. W każdej wersji smakują świetnie. Ich wyjątkowa chrupkość i delikatny smak to zasługa ciasta przygotowywanego na maślance. Warto dodać do nich także odrobinę wanilii. Gofry najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Gorąco polecam.
Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak zrobić pyszne, czekoladowe gofry na maślance.
Przepis na gofry na maślance
porcja na 10 gofrów
czas przygotowania: ok. 10 minut + smażenie gofrów
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 jajka,
- 450 ml maślanki,
- 60 g cukru,
- cukier waniliowy (16 g) lub łyżeczka esencji waniliowej,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 50 g masła,
dodatki:
- 200 g śmietanki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- owoce np. nektarynki, borówki, truskawki, maliny.
Jak zrobić czekoladowe gofry na maślance?
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Masło rozpuść i wystudź. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Żółtka utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj rozpuszczone masło, maślankę.
- Wsypuj mąkę porcjami i miksuj, aż masa się połączy.
- Na koniec dodaj ubite białka i połącz łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
- Rozgrzej gofrownicę i usmaż gofry.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem, Owoce umyj i pokrój.
- Podawaj gofry jeszcze ciepłe ze śmietanką i owocami.
Czytaj także: Wytrawne gofry na obiad. Sposób na niesłodkie śniadanie dla całej rodziny. Nie tylko dzieci poproszą o więcej
Popularne przepisy na gofry
Gofry to pyszny przysmak, który dla wielu kojarzy się z wakacjami. Kupowane zwykle w "budkach" w nadmorskich, górskich lub mazurskich kurortach, z cukrem pudrem lub bitą śmietaną stały się niemal nieodłącznym elementem lata.
Tradycyjnie gofry przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, mleka i masła lub oleju. Przez lata doczekały się jednak wielu odmian.
Bardzo popularne są m.in.:
- gofry na maśle, z proszkiem do pieczenia,
- gofry belgijskie z ciasta drożdżowego,
- gofry z Liège z dodatkiem charakterystycznych drobinek białego cukru,
- gofry wytrawne z warzywami, podane np. z twarożkiem.
Jakie dodatki do gofrów?
Gofry to także świetny pomysł na pyszny deser lub słodkie śniadanie. Możesz podać je np. z:
- bitą śmietaną,
- owocami,
- dżemem,
- Nutellą,
- cukrem pudrem,
- sosem karmelowym (np. z tego przepisu: domowy sos karmelowy.
Chrupiące gofry czekoladowe na maślance. Lepsze niż z wakacy...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?