Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryny

Anastazja Bezduszna
indexfood
Spróbuj kotlecików wieprzowych marynowanych w soku z cytryny z chrupiącą skórką

Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryny

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
  • 80 g łupanych pistacji
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól pieprz
  • sok z cytryny
  • 20 ml oliwy z oliwek extra vergine

Sposób przygotowania:
Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki.
Przygotuj mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki – kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.
Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor. Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski