Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryny

    Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryny

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryny

    ©indexfood

    Spróbuj kotlecików wieprzowych marynowanych w soku z cytryny z chrupiącą skórką
    Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryny

    ©indexfood

    Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryny


    Składniki:
    • 1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
    • 80 g łupanych pistacji
    • 80 g mąki kukurydzianej
    • 3 gałązki tymianku
    • 1 gałązka rozmarynu
    • sól pieprz
    • sok z cytryny
    • 20 ml oliwy z oliwek extra vergine


    Sposób przygotowania:
    Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki.
    Przygotuj mięso:
    roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki – kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.
    Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor. Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo