18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Iwona Klocko
123rf
Prezentujemy przepis na danie z kurczaka. Jego autorem jest Iwona Klocko.

Składniki:

  • 8 pałek od kurczaka
  • 1 opakowanie fix kurczak słodko-kwaśny
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 300ml soku z puszki po ananasie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 pęczek kolendry
  • 0,5 szklanki oleju

Sposób przygotowania:
Kurczaka skropić połową oleju, natrzeć przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Mięso oprószyć mąką, skropić pozostałym olejem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 60 minut przy temperaturze 160 stopni. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut, ale już bez przykrycia, tak aby skórka była chrupiąca.

W tym samym czasie połączyć sok z ananasa z fix-em i całość wymieszać. Plastry ananasa pokroić w drobna kostkę i dodać do sosu, zagotować. Gdy sos się zagotuje i lekko zgęstnieje, dodać pokrojoną drobno kolendrę lub pietruszkę. Chrupiące pałki podawać z sosem oddzielnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski