Składniki:
- 8 pałek od kurczaka
- 1 opakowanie fix kurczak słodko-kwaśny
- 3 plastry ananasa z puszki
- 300ml soku z puszki po ananasie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 pęczek kolendry
- 0,5 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Kurczaka skropić połową oleju, natrzeć przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Mięso oprószyć mąką, skropić pozostałym olejem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 60 minut przy temperaturze 160 stopni. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut, ale już bez przykrycia, tak aby skórka była chrupiąca.
W tym samym czasie połączyć sok z ananasa z fix-em i całość wymieszać. Plastry ananasa pokroić w drobna kostkę i dodać do sosu, zagotować. Gdy sos się zagotuje i lekko zgęstnieje, dodać pokrojoną drobno kolendrę lub pietruszkę. Chrupiące pałki podawać z sosem oddzielnie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?