Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chrzanów. Inspekcja weterynaryjna prowadzi kontrole w zakładach mięsnych, gdzie wyprodukowano parówki z groźną bakterią

Bogusław Kwiecień
Bogusław Kwiecień
Archiwum GK
Listerioza jest potencjalnym zagrożeniem przede wszystkim dla osób podwyższonego ryzyka, czyli o osłabionej odporności, niemowląt czy kobiet w ciąży. Bakteria jest niszczona w obróbce termicznej na przykład w 60 stopniach Celsjusza, czyli w trakcie gotowania przez 10 minut

W Zakładach Mięsnych Unimięs w Chrzanowie trwa kontrola prowadzona przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii po wykryciu w produkowanych tutaj parówkach z szynki Madej Wróbel groźnej dla zdrowia ludzkiego bakterii Listeria monocytogenes.

W ub. tygodniu, jak pisaliśmy, Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące parówek Simply food 200g, w których stwierdzono bakterie. Chodziło o partię 180524001 o terminie ważności do 16 czerwca. Parówki zostały wycofane ze sklepów i jednocześnie GIS zalecił kontrole w zakładzie producenta.

- Listerioza jest rzadką chorobą zakaźną odzwierzęcą spowodowana bakterią Listeria monocytogenes. Do zakażenia tym drobnoustrojem dochodzi najczęściej drogą pokarmową - tłumaczy Monika Tokarczyk, powiatowy lekarz weterynarii w Chrzanowie.

Listerioza jest potencjalnym zagrożeniem przede wszystkim dla osób podwyższonego ryzyka, czyli o osłabionej odporności, niemowląt czy kobiet w ciąży. Bakteria jest niszczona w trakcie gotowania przez 10 minut.

W trakcie trwającego postępowania przewidziano również pobieranie prób innych produktów w chrzanowskim zakładzie. Dotąd pozostałe produkty są bezpieczne dla zdrowia.

Z kolei firma Madej Wróbel, która odpowiada za wprowadzenie parówek na rynek zapowiedziała podjęcie własnych działań, które wyjaśnią, jak mogło dojść do skażenia oraz zapobiegną powstawaniu podobnych problemów w przyszłości.

ZOBACZ KONIECZNIE:

WIDEO: Mówimy po krakosku

Źródło: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
>>> Zobacz inne odcinki MÓWIMY PO KRAKOSKU

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Chrzanów. Inspekcja weterynaryjna prowadzi kontrole w zakładach mięsnych, gdzie wyprodukowano parówki z groźną bakterią - Gazeta Krakowska

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski