Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz wygrywasz: Chudnij ze smakiem. Bochenek na medal

RED
Chleb orkiszowy
Chleb orkiszowy Agnieszka Kozłowska (Gaca Centrum)
Magdalena Tyrakowska zwyciężyła w grudniowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem" i zdobyła nagrodę miesiąca. Dzięki przepisowi na chleb orkiszowy będzie mogła za darmo korzystać z 28-dniowego, indywidualnie opracowanego programu żywieniowo-treningowego Gaca System

Należy także zaznaczyć, że zdobycie nagrody miesiąca otworzyło pani Magdalenie drogę do walki o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania i wygranie trzech tysięcy złotych. Jej przepis znajdzie się również w specjalnej książce kucharskiej.

Rozstrzygnięcie, komu w tym miesiącu przypadnie nagroda, nie należało do łatwych zadań. Liczba nadesłanych propozycji i różne pomysły na przygotowanie chleba sprawiały, że było w czym wybierać. Dlaczego nagroda przypadła autorce akurat tej receptury? Z pozoru przepis wydaje się wyjątkowo prosty. Jednak w konkursie liczy się nie liczba składników, jakie tworzą oceniane dania, ale ich walory odżywcze i prozdrowotne. Pod tym względem prezentowany poniżej chleb to prawdziwa bomba, która nie tylko da nam energię, ale także pomoże naszemu organizmowi w lepszym funkcjonowaniu.

Orkisz w porównaniu z pszenicą ma znacznie większą ilość białka. To także znakomite źródło błonnika

Główny składnik chleba to mąka orkiszowa. To zboże powraca ostatnimi laty do łask. Po latach dominacji mało wartościowej mąki pszennej teraz coraz więcej osób poszukuje innych produktów do przygotowywania pieczywa. Orkisz jest doskonałym wyborem. Co ciekawe, ten rodzaj mąki był powszechnie używany przez stulecia. Prawdopodobnie jego ojczyzną była Azja Południowo-Zachodnia, ale zboże to zyskało ogromną popularność na Starym Kontynencie. Korzystano z niego wczasach cesarstwa rzymskiego, znała je także średniowieczna Europa. W późniejszych stuleciach liczba upraw orkiszu zaczęła systematycznie maleć.

Co takiego ma w sobie orkisz, a czego brakuje innym zbożom? Lista zalet jest długa. Na początku warto wspomnieć, że ta roślina jest stworzona do uprawiania bez dodatku nawozów sztucznych. Obecność chemikaliów sprawia, że orkisz pięknie rośnie, ale daje mało ziarna i jest ono kiepskiej jakości. To powoduje, że rolnikom go uprawiającym nie opłaca się "wzmacniać" go nawozami, często więc sięgają po niego gospodarstwa ekologiczne.

Orkisz w porównaniu z pszenicą ma znacznie większą ilość białka. To także znakomite źródło błonnika. Jak wiedzą o tym wszyscy korzystający z Gaca System, błonnik jest potężnym sojusznikiem w walce z otyłością. Pomaga opanowywać głód, gdyż po spożyciu pęcznieje w brzuchu i stwarza poczucie, że jesteśmy najedzeni i nie mamy potrzeby sięgania po kolejne posiłki. Zawdzięczamy mu także regulację pracy układu pokarmowego, gdyż pomaga usunąć resztki zalegających pokarmów. Nie można także zapomnieć o dobroczynnym wpływie na nadciśnienie, redukcję poziomu złego cholesterolu oraz możliwości regulowania ciśnienia krwi.

Pamiętajmy jednak, że orkisz to nie tylko błonnik. W tym ziarnie znajdują się także witaminy A, B 6, D i E oraz cynk, miedź i selen. Jest również źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które m.in. korzystnie wpływają na układ krążenia.

Opisując walory zdrowotne nagrodzonego przepisu na chleb, nie można zapomnieć o dodatku nasion sezamu. Była to jedna z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka, od początku stanowiła doskonałe źródło tłuszczu. Teraz wiemy, że są one bardzo zdrowe. Mają wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Ponadto nasiona sezamu zawierają przeciwutleniacze m.in. sezaminę, której niektórzy przypisują korzystny wpływ na tempo utraty tkanki tłuszczowej.

Poza tym sezamina w układzie pokarmowym może przekształcać się w związek podejrzewany odziałanie antynowotworowe. W sezamie występują duże ilości witaminy E, która jest m.in. odpowiedzialna zapoprawne funkcjonowanie układu krwionośnego, przyśpieszenie gojenia się ran oraz wzmocnienie układu odpornościowego.

Jakby tego było mało, w niektórych publikacjach znajdujemy wiadomości o wpływie regularnego jedzenia sezamu na opóźnienie tempa rozwoju choroby Parkinsona.

Chleb orkiszowy - przepis miesiąca w konkursie

Składniki na 2 bochenki:
800 g mąki orkiszowej
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
600 ml ciepłej wody
nasiona sezamu do posypania

Przygotowanie:
Do mąki wsypać drożdże i wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).

Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami foremek - keksówek o wymiarach
21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki.

Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby.

Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.

Piec w temperaturze 200oC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.

Autor przepisu:
Magdalena Tyrakowska

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1. Nadal masz szansęna wygraną!

Już za tydzień rozpoczniemy trzecią część konkursu Chudnij ze smakiem. Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek.

Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?

Zapraszamy do zabawy.

2.Nagrody miesiąca

Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. 

Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3.Nagroda główna

3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą:  Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.

NAJNOWSZE INFORMACJE Z POZNANIA I WIELKOPOLSKI: GLOSWIELKOPOLSKI.PL

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski