Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz wygrywasz: Łosoś po grecku [PRZEPIS]

Konrad Gaca
Pani Barbara wybierając składniki dania, zapewniła mu nie tylko wyborny smak, ale także zadbała o stworzenie zdrowego i pełnowartościowego posiłku, zgodnego z założeniami Gaca System. W omawianym przepisie znalazł się łosoś, zachwalany przez specjalistów od odżywiania jako znakomite źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega - 3.

Lista korzyści płynących z ich spożywania jest bardzo długa, a jak ważne jest ich regularne jedzenie, najszybciej przekonują się osoby, w posiłkach których brakuje tylko omega - 3. Ich brak przekłada się na kłopoty ze zdrowiem i samopoczuciem. Dlatego należy pamiętać, aby w naszych jadłospisach stale gościły ryby takie jak łosoś, który jest bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Dzięki nim lepiej funkcjonuje nasz układ nerwowy, zwiększają one ukrwienie mózgu, dzięki czemu poprawia się nasza sprawność intelektualna oraz mają działanie antydepresyjne. Ponadto omega - 3 to sprawdzony środek, zapobiegający powstawaniu zakrzepów, zmniejszający poziom złego cholesterolu, a kwasy tłuszczowe mają udowodnione działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływają na odporność, pomagając uniknąć wielu dolegliwości.

Oczywiście korzyści z jedzenia łososia nie ograniczają się tylko do dobrodziejstw, jakie daje spożywania kwasów omega - 3. Ta ryba jest cennym źródłem fosforu. To on między innymi jest odpowiedzialny za udział w rozprowadzaniu substancji odżywczych w organizmie. Selen, którego także nie brakuje łososiowi, jest odpowiedzialny za zwalczanie wolnych rodników i pomaga usuwać metale ciężkie. W świecie nauki pojawiają się także opinie, że pierwiastek ten może mieć działanie antynowotworowe. Łosoś to także ważne źródło jodu - pierwiastka wpływającego na pracę tarczycy oraz potasu - pomagającego regulować ciśnienie tętnicze oraz wzmacniającego pracę układu nerwowego.

Klasyczna ryba po grecku nawet w wersji fit nie może obejść się bez marchwi. To ona jest źródłem beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność człowieka, chroniąc przed infekcjami układ pokarmowy i oddechowy. Beta-karoten ma również wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Marchew jest bogata w związki mineralne, takie jak: cynk, wapń, żelazo i miedź - to one m.in. korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Kolejne składniki nagrodzonego przepisu, czyli takie jak: por, seler i korzeń pietruszki są znane z dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie układu pokarmowego i moczowego. Dzięki temu korzystnie będą wpływać także na proces odchudzania lub utrzymanie zdrowej sylwetki.

Pół kilograma pomidorów, które dodamy do łososia po grecku, zapewni nam bardzo dużą ilość likopenu, który jest nie tylko wyjątkowo skutecznym przeciwutleniaczem, ale ma także działanie antynowotworowe. Najczęściej o likopenie mówimy w kontekście walki z nowotworem, ale pamiętajmy, że ten barwnik pomaga także zapobiegać nowotworom płuc, piersi, odbytu i żołądka. Pamiętajmy także, że pomidory to cenne źródło witamin: C oraz A, ponadto dostarczają one istotnych dla zdrowia ilości potasu oraz żelaza.

Amatorzy pikantnych przypraw mogą zaostrzyć smak dania, dodając ostrą paprykę. O ile nasz organizm dobrze toleruje tak pikantne dodatki, to powinniśmy regularnie korzystać z dobrodziejstw, jakie dają. Ostre papryki pomagają przyśpieszyć spalanie kalorii i zwiększają produkcję soków trawiennych. Ponadto pikantne papryczki mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, są także źródłem witaminy C i beta-karotenu.

Łosoś po grecku

Składniki:
75 dkg łososia
2 duże marchewki
duży por
1 duży seler
1 średnia pietruszka
1 szklanka zielonego groszku mrożonego
1/2 kg pomidorów
2-3 listki laurowe
10 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 cytryna
ewentualnie kawałek ostrej papryczki - czuszki

Przygotowanie:
Wszystkie jarzyny oczyścić, por pokroić w krążki, pozostałe zetrzeć na jarzynowej grubej tarce. Włożyć je do rondla, wlać olej, dodać szklankę wody oraz przyprawy (jeśli mamy, dobrze jest dodać kawałek ostrej papryczki tzw. czuszki).
Następnie przykryć rondel i dusić jarzyny około 10 minut.
W tym czasie udusić we własnym soku pomidory. Gdy tylko zmiękną, przetrzeć je i dodać do jarzyn.
Włożyć do jarzyn także rybę - rondel odkryć i dusić około 15 minut, by odparować nadmiar soku.

Autor przepisu: Barbara Adamska

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody
1}Nadal masz szansęna wygraną!
Już za tydzień rozpoczniemy piątą część konkursu Chudnij ze smakiem. Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować
swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania, opracowane przez innych.
Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?
Zapraszamy do zabawy.

2}Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca w nagrodę otrzyma bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywie-niowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.
Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideo-konferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3}Nagroda główna
3 tysiące złotych
i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski