Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem: Przysmaki z wołowiny dla zdrowia i nagrody

RED
Konrad Gacaprezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta
Konrad Gacaprezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Monika Konopka dzięki przepisowi na tatara wołowego z bułeczkami z mąki orkiszowej zwyciężyła w kwietniowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Dzięki zdobyciu tego wyróżnienia pani Monika otrzymała w nagrodę 28-dniowy dostęp do wszystkich funkcji Gaca System - nowoczesnego programu treningowo-dietetycznego. Zyskała także szansę rywalizowania o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania i zdobycia nagrody głównej "Chudnij ze smakiem", czyli trzech tysięcy złotych.

Pani Monika nadesłała przepis na tatara, ale od razu dodajmy, nie jest to byle jaki tatar, który znajdziemy w każdym lokalu gastronomicznym. Dodatki do opisywanego dzisiaj dania zostały skomponowane zgodnie z założeniami Gaca System. O zaletach mięsa wołowego pisaliśmy już nieraz. To bardzo dobre źródło białka, a także żelaza, cynku, sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA znanego środka używanego od lat do walki z nadmiarem tkanki tłuszczowej).

Ogórki przede wszystkim składają się z wody, dzięki czemu charakteryzują się prawie znikomą kalorycznością. Dlatego powinny o nich pamiętać wszystkie osoby, będące w czasie procesu odchudzania. Ponadto ogórki mają także korzystny wpływ na tempo trawienia i pomagają oczyszczać organizm z toksyn. W ogórku znajdziemy także duże ilości potasu, dzięki czemu są polecane osobom uskarżającym się na choroby serca i dolegliwości, związane z drogami moczowymi. Niestety, należy pamiętać, że ogórki to nie tylko same korzyści. Zawierają one enzym - askorbinazę. To on doprowadza do utleniania kwasu askorbinowego, czyli nazywając rzecz po ludzku, niszczy witaminę C. Dlatego wiele osób zaleca, aby nie łączyć ogórków z warzywami, będącymi bogatym źródłem witaminy C.

Kolejny dodatek do nagrodzonego dania to jajka. Trudno o doskonalsze źródło białka. Jednak to nie koniec korzyści, wynikających z ich jedzenia. Znajdziemy w nich multum witamin: A, D, E, K, B1, B2, B6 i B12 oraz wiele składników mineralnych m.in.: magnez, żelazo, wapń, mangan i siarkę. W jajkach znajdziemy też lizozym - będący białkiem, które skutecznie niszczy bakterie i wirusy.

Pamiętajmy także, aby nie bać się na zapas cholesterolu zawartego w jajkach. Wysoki poziom tzw. złego cholesterolu łączonego z występowaniem dolegliwości układu krążenia nie jest wynikiem regularnego jedzenia jajek, ale notorycznie popełnianych błędów żywieniowych i długotrwałego jedzenia niezdrowych posiłków.

Cebula cukrowa w przeciwieństwie do innych swoich sióstr charakteryzuje się znacznie łagodniejszym smakiem. Nie znaczy to wcale, że brakuje jej substancji odżywczych i prozdrowotnych. Ma ona działanie antybakteryjne, zawiera witaminy B, C i E oraz sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor. Sprawdza się w przypadku dolegliwości reumatycznych oraz pomaga regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Zjedzenie tatara wołowego z dodatkiem niewielkiej ilości bułeczek orkiszowych z pewnością nie zaszkodzi osobom, które mają za sobą proces odchudzania i obecnie zależy im już jedynie na utrzymaniu zdrowej sylwetki. Orkisz jest znacznie zdrowszym ziarnem niż pszenica, z której nadal przygotowuje się większość pieczywa, dostępnego w sklepach.

W mące orkiszowej znajdziemy dużo więcej błonnika pokarmowego, bez którego obecności w diecie nie mamy nawet co marzyć o sprawnie działającym układzie pokarmowym. On także ma wpływ na poziom glukozy we krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe okrężnicy oraz pomaga organizmowi usuwać toksyny. W orkiszu znajdziemy także kwas krzemowy, tak istotny w utrzymaniu zdrowego wyglądu włosów i paznokci oraz inne cenne dla zdrowia elementy, czyli cynk, miedź, selen i witaminy A, E oraz D.
Przepis miesiąca w konkursie
Tatar z wołowiny z bułeczkami z mąki orkiszowej

Składniki:
30 dag mięsa wołowego (najlepiej pierwsza krzyżowa, ligawa)
1 ogórek świeży
1 jajko
1 cebulka cukrowa, bądź po pół cukrowej i czerwonej
pieprz czarny,
pieprz biały

Przygotowanie:
Mięso zmielić w maszynce na drobnych oczkach, dołożyć jajko, przyprawy i wymieszać dokładnie. Do lepszego smaku dodać odrobinkę wody mineralnej niegazowej.

Pokroić ogórki i cebulki w drobną kostkę. Wyłożyć na półmisek i naokoło mięsa ułożyć w jednym rządku pokrojony ogórek, a w drugim cebulę.

Razowe bułeczki orkiszowe (6 sztuk)

Zaczyn:
100 g mąki orkiszowej jasnej
100 g wody
1 g drożdży

Ciasto:
cały zaczyn 50 g mąki orkiszowej jasnej 150 g mąki orkiszowej razowej zioła do smaku (majeranek, bazylia, oregano ) w zależności od gustu smakowego 2 łyżki oliwy 70-80 ml wody

wykonanie:
Składniki zaczynu połączyć i zostawić przykryte folią na 12-14 godzin (jest gotowy, gdy na wierzchu pojawią się bąbelki). Gotowy zaczyn połączyć z resztą składników i dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia (u mnie trwało to ok. 3 godzin). Po tym czasie ponownie krótko wyrobić ciasto i podzielić je na sześć części. Z każdej z nich uformować bułkę, a następnie zostawić do wyrośnięcia (30-40 minut). Po tym czasie piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1. Nadal masz szansę na wygraną!
Już za tydzień rozpoczniemy siódmą część konkursu Chudnij ze Smakiem. Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek.
Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?
Zapraszamy do zabawy.

2.Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.
Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3 Nagroda główna
3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania
Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny. Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski