Składniki:
0,5 kg mąki krupczatki
22 dag masła lub margaryny
1 łyżka smalcu
3 jajka około
0,5-0,75 szklanki śmietany kwaśnej 12%
szczypta soli
drożdże
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i lekko je spienić widelcem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki lub grubsze półplasterki.
Na stolnicy posiekać nożem mąkę, tłuszcze i żółtka. Drożdże wymieszać ze śmietaną i wylać na ciasto. Chwilę posiekać całość, tak aby się dobrze połączyło. Potem szybko zagnieść ciasto.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Rozwałkowywać partiami na grubość około 3-4 milimetrów. Wykrawać krążki szklanką o średnicy większej niż normalna (ok. 8 cm). Na środku każdego krążka ułożyć kawałek jabłka umoczonego w rozmąconym białku i w cukrze. Złożyć na połowę i zlepić brzegi, tak jak na pierogi.
Każde ciastko posmarować z wierzchu dokładnie białkiem (tym samym, w którym moczyło się kawałki jabłka) i mocno posypać cukrem (najlepiej grubym kryształem).
Układać na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piec do zrumienienia około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zaraz po upieczeniu zdejmować z blachy. Z tej proporcji wychodzi ok. 50-60 ciastek pod warunkiem, że cienko zostanie rozwałkowane ciasto.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?